De appel valt..

Een indringend beeld van het Joodse leven in Nederland anno nu. In iedere aflevering staat een Joodse familie centraal en bespreken de verschillende generaties wat zij bewust en onbewust aan elkaar hebben doorgegeven. Kernvraag is: hoe maken ouders en kinderen keuzes in het beleven van de Joodse identiteit? En lukt het hen elkaar hierin te begrijpen en te accepteren? Wat geven moeders/vaders bewust en onbewust door aan hun kinderen? Wat nemen de kinderen daar vervolgens van mee en waar verzetten ze zich juist tegen? En hoe doen ze dat op hun beurt weer met hun eigen kinderen? Het kan bijna niet anders dan dat de veelbewogen Joodse geschiedenis van de afgelopen decennia invloed heeft op deze levensvragen. Vandaag staat de familie Fransman centraal.

Een indringend beeld van het Joodse leven in Nederland anno nu. De familie Oren. De van oorsprong Israëlische kunstenaar Chaim Oren heeft samen met zijn Nederlandse vrouw Nina drie kinderen die ze niet bewust Joods hebben opgevoed. Dochter Irit voelt zich wel Joods. De Israelische roots van haar vader, de wijze waarop ze als kind de joodse feestdagen meekreeg vormen haar bagage. Dat ze opgroeide als half Israëlisch in de Bijlmer geeft haar een rijk gevoel. Heel anders is dat voor haar broer Michael. Precies dezelfde jeugd op dezelfde plek maakte hem juist onzeker over zijn eigen identiteit. Zodra hij volwassen is besluit Michael Joods uit te komen en gaat hij in Israël wonen, waar hij samen met zijn Israelische vrouw een orthodox leven leidt. Voor Irit was dit een behoorlijke verandering. Toen haar broer vlak na het Joods uitkomen weer in Nederland op Schiphol aankwam, wilde hij haar opeens niet meer omhelzen en gaf hij zelfs geen hand! Als Michael op familiebezoek komt in de Bijlmer besluit Irit haar vragen op hem af te vuren. Een indringend beeld van het Joodse leven in Nederland anno nu. In iedere aflevering staat een Joodse familie centraal en bespreken de verschillende generaties wat zij bewust en onbewust aan elkaar hebben doorgegeven. Kernvraag is: hoe maken ouders en kinderen keuzes in het beleven van de Joodse identiteit? En lukt het hen elkaar hierin te begrijpen en te accepteren? Wat geven moeders/vaders bewust en onbewust door aan hun kinderen? Wat nemen de kinderen daar vervolgens van mee en waar verzetten ze zich juist tegen? En hoe doen ze dat op hun beurt weer met hun eigen kinderen? Het kan bijna niet anders dan dat de veelbewogen Joodse geschiedenis van de afgelopen decennia invloed heeft op deze levensvragen.

Bron: Joodse Omroep

Meer Afleveringen van De appel valt..

Nederland 2

De appel valt..

Een indringend beeld van het Joodse leven in Nederland anno nu. -De familie Den Boer staat centraal. 

Nederland 2

De appel valt..

Een indringend beeld van het Joodse leven in Nederland anno nu. -De familie Aalderink staat centraal. 

Nederland 2

De appel valt..

Een indringend beeld van het joodse leven in Nederland anno nu. De familie De Leeuw staat centraal. 

Nederland 2

De appel valt..

Een indringend beeld van het Joodse leven in Nederland anno nu. De familie Oren. 

Nederland 2

De appel valt..

De familie Fransman. Vader Rob besluit de sterfplek van zijn ouders te bezoeken en gaat met kleindochter naar Sobibor. 

Nederland 2

De appel valt..

Een indringend beeld van het Joodse leven in Nederland anno nu. De familie De Boer staat centraal. De Appel Valt … geeft een indringend beeld van het joodse leven in Nederland anno nu. In iedere aflevering staat een joodse ... 

Nederland 2

De appel valt..

In het vijfde deel staat de familie Aalderink staat centraal. Voor de half Israëlische Tomer Aalderink (15 jaar) is het een uitgemaakte zaak. Sinds hij zijn Bar Mitswa deed, is zijn verlangen om naar Israël te emigreren stee ... 

Nederland 2

De appel valt..

Een indringend beeld van het Joodse leven in Nederland anno nu. De familie De Leeuw staat centraal. De familie De Leeuw staat centraal.