Kunstlicht (Next)

Het programma Kunstlicht (Next) behandelt vanuit een discipline een cultureel of kunstzinnig onderwerp en belicht daarvan de cultuurhistorische achtergrond.

In deze aflevering wordt de ontwikkeling van de vormgeving geschetst aan de hand van de stoel. Aan het woord hierover Richard Hutten, ontwerper. In deze aflevering wordt de ontwikkeling van de vormgeving geschetst aan de hand van de stoel. Aan het woord hierover Richard Hutten, ontwerper. De stoel is misschien wel het belangrijkste meubelstuk in onze huiskamer. In de negentiende eeuw met de opkomst van machines, wordt het mogelijk om de stoel fabrieksmatig te produceren. De Oostenrijkse meubelmaker Thonet ontwerpt een stoel van gebogen laminaat. Nu stoelen op grote schaal worden gemaakt groeit de behoefte aan industriële vormgeving. Bauhaus, gaat in haar opleiding aandacht besteden aan het gehele ontwerpproces van idee tot eindproduct. Zij leidt haar studenten op tot een designer met een duidelijke artistieke visie én met ambachtelijke kennis van materialen en machines. Nieuwe materialen als glas en staal worden gebruikt voor het maken van o.a. stoelen, bureaus en lampen. De functionele ontwerpen van Bauhaus gaan uit van strakke, geometrishe vormen en heldere kleuren die aansluiten bij hun visie op het moderne leven inde stad. In meubelfabrieken worden deze ontwerpen tot stoelen gemaakt. Stoelen die passen binnen het moderne interieur en functioneel zijn binnen de openbare ruimte. Aan het woord hierover Mienke Thomas curator museum Boijmans van Beuningen. De stoel evolueert van gebruiksvoorwerp naar uniform massaproduct, om in onze tijd uit te groeien tot een uniek kunstproduct. Ontwerper Maarten Baas heeft hier zo zijn eigen visie op. Het proces van ontwerpen en produceren van een stoel is tegenwoordig een zaak van zowel producent, ontwerper als consument.

Bron: TELEAC

Meer Afleveringen van Kunstlicht (Next)

Nederland 2

Kunstlicht (Next)

Vroeger maakte een handwerksman uit hout een herkenbare stoel of tafel. Met de komst van de industriële revolutie werden meubels fabrieksmatig geproduceerd. Daarmee is het product tot onpersoonlijk massa-product geworden. In d ... 

Nederland 2

Kunstlicht (Next)

Kunst kan op verschillende manieren hergebruikt worden tot een nieuwe vorm van kunst. Sampling is een techniek die in de muziek, beeldende kunst, film en theater steeds vaker wordt toegepast. 

Nederland 2

Kunstlicht (Next)

Achter kunst zit een idee: een bedoeling, een boodschap. Maar moet kunst ook een materieel object zijn? Vanaf de jaren 60 van de vorige eeuw hielden kunstenaars zich bezig met wat 'abstract' kon zijn. Sol Lewitt nam in 1967 het ... 

Nederland 2

Kunstlicht (Next)

Smaak is een manier om jezelf tegenover anderen te profileren, maar valt niet los te koppelen van historische ontwikkelingen. Het moderne smaakbegrip deed vanaf het midden van de zeventiende eeuw haar intrede. Diverse kunststro ... 

Nederland 2

Kunstlicht (Next)

Andy Warhol gooide niets weg en bewaarde veel alledaagse voorwerpen van aansteker tot luciferdoosje in dozen die hij tijdcapsules noemde. Nu leveren die voorwerpen van Andy Warhol heel veel geld op? Maar hoe kan het dat een gew ... 

Nederland 2

Kunstlicht (Next)

Wij lijken ons te laten meeslepen door de nieuwste technologieën. Ook in de kunst: hacktivism; mail art; internet kunst; software kunst. Een aflevering over de invloed van digitalisering op de kunst; mediakunst. 

Nederland 2

Kunstlicht (Next)

Wat is retromanie en hoe kunnen we dit begrijpen en plaatsen? In de beeldende kunst en popmuziek wordt er teruggegrepen op stijlkenmerken die al eens geweest zijn, ook in het modebeeld zien we deze retrotrend terug. 

Nederland 2

Kunstlicht (Next)

De periode van eind achttiende eeuw tot en met de negentiende eeuw wordt aangeduid met de term Romantiek. In deze tijd komt de subjectieve beleving centraal te staan, als reactie op de Verlichting waarin de ratio centraal staat.