De Aardappeleters

Joris Vermeer zoekt naar de achtergronden van ons dagelijkse eten. Hij steekt de loftrompet over geadopteerde gerechten die inmiddels zo gewoon zijn geworden dat we er bijna niets meer over weten.

Wil de aardappeleter Spaans doen, dan koopt ie een bakje paella. In heel Spanje eten ze -net als in Nederland- een geel rijstgerecht vol schaal- en schelpdieren. Maar in Valencia, de plek waar het vandaan komt, dáár halen ze er hun neus voor op. Niks garnaal of verdwaalde mossel. Konijn willen ze en de jager heeft het er maar druk mee. Aardappeleter Joris Vermeer gaat op jacht naar ingrediënten van een eeuwenoud gerecht. En ontdekt dat paella meer is dan een hap eten. Voorwaar, het was de redding én de ondergang van een heuse dictatuur.

Bron: NTR

Meer Afleveringen van De Aardappeleters

Nederland 1

De Aardappeleters

De allereerste patat smaakte naar oliebol. En omgekeerd. Aardappeleter Joris Vermeer ontmoet in België een professor in patat die hem dat uitlegt. Maar wij Vlaamse, Waalse en Nederlandse lagelanders, wij danken alles aan de ho ... 

Nederland 1

De Aardappeleters

Een verhaal dat begint met een koe op een boot is een goed verhaal. En als die boot vol koe en ongewassen Spanjaard een oceaan oversteekt en de scheepslading dan een onbewoonde vlakte bevolkt? Dan is dat een belangrijke histori ... 

Nederland 1

De Aardappeleters

Joris Vermeer eet voor het eerst van zijn leven een maaltijd met de doden. Op een bizarre plek bovendien: in de ruïne van Radio Malabar, het Indonesische zusterstation van Radio Kootwijk. Indonesiërs noemen zo'n maaltijd slam ... 

Nederland 1

De Aardappeleters

Joris Vermeer ontmoet de laatstlevende Stroganoff. Hélène de Ludinghausen, geboren Stroganoff, is een heuse prinses, oud-directrice van Yves Saint Laurent en ze spreekt meer talen dan Ivo Niehe. Haar beste vriend is een duif, ... 

Nederland 1

De Aardappeleters

Fondue is een chique woord voor smelten. Chique, want Frans. Toen de Zwitsers veel te veel kaas hadden om zelf op te eten, bedachten ze iets nieuws om de wereld mee te veroveren. Zo werd, nog maar zestig jaar geleden, kaasfondu ... 

Nederland 1

De Aardappeleters

De haan is het nationale beest van de Fransman. Een symbool dat het opgewonden, protserige karakter van de inwoner van Frankrijk perfect weergeeft. En dan, het eten! Coq au vin is haan in wijn. Wat kan er Franser zijn? Met die ... 

Nederland 1

De Aardappeleters

Ceviche is rauwe vis met een spetter citroen. Kun je daar een half uurtje televisie over maken? Met gemak. Joris struint met zijn lompe Hollandse poten per ongeluk door een massagraf, ontdekt dat de Peruaanse kip alle ansjovis ... 

Nederland 1

De Aardappeleters

Achter de loempia gaat een verhaal van oorlog, ellende en vluchten schuil. Joris Vermeer praat hierover met de Nederlands-Vietnamese loempiaverkoper Toan Vu. In Vietnam gaat Joris op zoek naar de oorsprong van de loempia. Hij s ...