Broodje Gezond

Programma over voedselhypes en gezondheidsmythes met food-factcheckers Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris. Ze gaan op zoek naar de zin en onzin over voeding en gezondheid. Ze onderzoeken welke uitspraak een feit of een fabel is en maken duidelijk hoe de vork in de steel zit. Klopt de stelling, wat zegt het wetenschappelijk onderzoek nu echt en wat kunnen we nog eten of moeten we juist laten staan? Wat de ene dag nog gezond is, wordt de andere dag juist afgeraden. In de media buitelen dagelijks deskundigen en diëtisten over elkaar heen met nieuwe uitspraken en adviezen over onze voeding: vlees is kankerverwekkend, sinaasappelsap is net zo slecht als cola, E-nummers zijn vergif en van brood word je dik. Tel daarbij de meningen van talloze gezondheidsgoeroes, de foodies en de fitgirls op en de voedselverwarring is compleet.

Waar we steeds meer aandacht besteden aan de kwaliteit van ons voedsel ontdekken Ersin en Marlijn tot hun grote schrik dat we bij de bereiding ervan heel wat steken laten vallen. Wat gaat er precies fout en in hoeverre is dat slecht voor onze gezondheid? Marlijn laat haar biefstukje en frietjes onderzoeken bij een toxicoloog en onderzoekt hoeveel fijnstof er eigenlijk vrijkomt bij het bakken van een portie aardappeltjes. Ersin reist af naar België om te kijken of ghee of toch olijfolie de beste manier is om in te bakken en onderzoekt hoeveel gif er in producten als chips en koekjes zit . En hoe zit het met de air-fryer... is dat het antwoord op een gezonde bereidingswijze? Dat zwart verbrand niet goed voor ons is weten we natuurlijk allang maar dat zelfs een licht gekleurd aardappeltje, koken op gas en een slechte afzuiging voor serieuze problemen kunnen zorgen... daar kijkt zelfs Broodje Gezond van op.

Bron: KRO-NCRV

Meer Afleveringen van Broodje Gezond

Nederland 1

Broodje Gezond

Er zijn vele (volks)wijsheden over ons eetpatroon: Zo worden we opgevoed met het idee dat ontbijt de belangrijkste maaltijd is van de dag, maar nieuwe diëten raden aan het ontbijt over te slaan of juist zes keer per dag een kl ... 

Nederland 1

Broodje Gezond

We moeten er twee ons per dag van eten. Groenten. Maar maakt het dan uit of deze uit de pot, een blik, uit de vriezer of van de markt komen? Verse groenten versus geconserveerde groenten; wie gaat er winnen? Marlijn onderzoekt ... 

Nederland 1

Broodje Gezond

Waar we steeds meer aandacht besteden aan de kwaliteit van ons voedsel ontdekken Ersin en Marlijn tot hun grote schrik dat we bij de bereiding ervan heel wat steken laten vallen. Wat gaat er precies fout en in hoeverre is dat s ... 

Nederland 1

Broodje Gezond

Vis is gezond. En zeker verse vis. Maar als dat visje echt zo gezond is, waarom heeft het voedingscentrum de aanbevolen twee keer per week dan teruggeschroefd naar één keer? En hoe zit het precies met alle negatieve artikelen ... 

Nederland 1

Broodje Gezond

In Amerika is de trend al zichtbaar. Na dairy free en pro vegan is gut-friendly de nieuwe rage. En ook in ons landje krijgen de darmen steeds meer aandacht. Boeken, speciale diëten en bijzondere drankjes met unieke ingrediënt ... 

Nederland 1

Broodje Gezond

We moeten anderhalf tot twee liter water per dag drinken, want dat is gezond. We raken op deze manier afvalstoffen kwijt, we vallen af en als cadeautje krijg je er ook nog een gezonde huid van. Op deze manier lijkt water het me ... 

Nederland 1

Broodje Gezond

Soja: goede zuivel- en vleesvervanger of hormonenbom? Voor- en tegenstanders van soja buitelen al jaren over elkaar heen. 'Het is goed voor je, want het is plantaardig. Het is super slecht, je kan er zelfs kanker van krijgen.' ... 

Nederland 1

Broodje Gezond

Gezonde suikervervanger of levensgevaarlijke, synthetische stof? Broodje Gezond gaat op de zoete toer en onderzoekt wat er nu klopt van al die meningen rondom zoetstoffen. Voorstanders claimen dat je er niet dik van wordt en he ...