Hollandse wereldwonderen

Wil je de geschiedenis van de mensheid kennen, dan is het behoud van haar erfenis noodzakelijk. Uit die gedachte is de Werelderfgoedlijst van de UNESCO ontstaan. Daarop staan ruim 800 archeologische vindplaatsen, monumenten van kunst en architectuur, steden en cultuurlandschappen die van "uitzonderlijke universele betekenis" zijn voor de wereldgemeenschap. Nederland kent inmiddels zeven erkende werelderfgoederen en de Nederlandse Antillen één.

Het Rietveld Schröderhuis, een schepping van Gerrit Rietveld, werd in 1924 in opdracht van Truus Schröder gebouwd. Het huis is in de geest van De Stijl ontstaan. In 2000 is het Rietveld Schröderhuis, een schepping van Gerrit Rietveld (1888-1964) op de Lijst van Werelderfgoed geplaatst. Het werd in 1924 in opdracht van Truus Schröder (1889-1985) aan de rand van het toenmalige Utrecht gebouwd. De naam Rietveld Schröderhuis komt dus van de architect én van de opdrachtgeefster. Gerrit Rietveld maakte deel uit van de in 1917 opgerichte kunstbeweging De Stijl. Het huis is ook in die geest ontstaan. Deze architectuur valt op door de horizontale en verticale lijnen en het gebruik van de primaire kleuren rood, geel en blauw. Het wonen in zo

Bron: TELEAC

Meer Afleveringen van Hollandse wereldwonderen

Nederland 2

Hollandse wereldwonderen

De Waddenzee is een groot 'coastal wetland' van een exceptionele omvang en een grote schoonheid en rijkdom aan natuurlijke waarden. Er leven organismen, planten en dieren die alleen hier voorkomen. 

Nederland 2

Hollandse wereldwonderen

De historische binnenstad van Willemstad is op de Lijst van Werelderfgoed van Unesco geplaatst als getuigenis van het Nederlands koloniaal verleden. 

Nederland 2

Hollandse wereldwonderen

Het Rietveld Schröderhuis, een schepping van Gerrit Rietveld, werd in 1924 in opdracht van Truus Schröder gebouwd. Het huis is in de geest van De Stijl ontstaan. 

Nederland 2

Hollandse wereldwonderen

De Beemster is een oude droogmakerij van een groot meer, gelegen ten noorden van Amsterdam, uit het begin van de Gouden Eeuw. Het Beemstermeer is in vier jaar drooggemalen. 

Nederland 2

Hollandse wereldwonderen

In 1995 werd Schokland het eerste Werelderfgoed in Nederland. Schokland telt negen rijksmonumenten en honderden terpen. In de middeleeuwen was Schokland nog onderdeel van het vaste land. 

Nederland 2

Hollandse wereldwonderen

Het Wouda-stoomgemaal, ook wel een stoomkathedraal genoemd, is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het Woudagemaal speelt nog steeds een rol in het hele afwateringsstelsel van Friesland. Het Wouda-stoomgemaal, ook ... 

Nederland 2

Hollandse wereldwonderen

De Stelling van Amsterdam is een waterlinie. Buiten het centrum van Amsterdam kon een grote ring van water om de hoofdstad worden gelegd, die binnen 48 uur onder water gezet kon worden. 

Nederland 2

Hollandse wereldwonderen

Waar de Noord en de Lek samenkomen vindt men een unicum op molengebied, negentien monumentale poldermolens bij elkaar.