Eucharistieviering

De vieringen komen uit alle delen van het land. De bisdommen hebben ervoor gekozen iedere week de vitaliteit van geloof en kerk vanaf wisselende locaties te laten zien. Voor de viering wordt een geloofsgesprek uitgezonden dat als context dient voor deze live-uitzending.

Vanuit de St. Lambertuskerk te Hengelo. Hoofdcelebrant: Mgr. W. Eijk. De rechtstreekse uitzending van deze bijzondere eucharistieviering vanuit de Sint Lambertus Basiliek te Hengelo staat geheel in het teken van paus Johannes Paulus II. Er is door Rome toestemming verleend om eenmalig in alle parochies ter wereld een H. Mis uit dankbaarheid voor de zalige paus te vieren. Hoofdcelebrant: Mgr. Wim Eijk. De cantorij St. Lambertus o.l.v. Louis ten Vregelaar verzorgt de muzikale ondersteuning. THEMA VIERING door mgr. H. Woorts Ter ere van de zalige paus Johannes Paulus II Op 16 oktober 1978 werd de 58-jarige kardinaal Karol Wojtyla uit het communistische Polen tot verrassing van velen tot paus gekozen. Uit respect voor zijn voorganger nam hij diens naam aan: Johannes Paulus. Zijn pontificaat duurde ruim 26 jaar. In die jaren heeft hij Christus en zijn evangelie verkondigd en de kerkelijke leer inzake geloof en zeden uitgedragen. Hij heeft talloze mensen ontmoet en geïnspireerd, waaronder zeker ook vele jongeren. Hij is van grote betekenis geweest voor de Katholieke Kerk, voor de band met medechristenen alsook met de Joden, voor de vrijheid en de rechten van volkeren en voor de val van de muur tussen Oost en West. Vele reizen heeft hij ondernomen, waaronder de Wereldjongerendagen alsook pelgrimages waardoor hij zeker ook zijn grote liefde voor Maria, Moeder van de Kerk, veelvuldig heeft laten blijken. Na zijn overlijden op 2 april 2005 kwam er een grote menigte mensen van over heel de wereld in Rome bijeen om deze grote paus te eren. Tijdens zijn uitvaart klonk de roep om zijn heiligverklaring en op 1 mei 2011 werd hij zalig verklaard. De gedachtenis van een zalige wordt alleen gevierd in het bisdom waar deze heeft geleefd. Vanuit Rome is echter toestemming verleend om eenmalig in alle parochies ter wereld een H. Mis uit dankbaarheid voor de zalige paus Johannes Paulus II te vieren. Voor de Nederlandse Kerkprovincie is deze viering vastgesteld op 15 januari 2012. Met deze eucharistie danken wij God, onze Heer en Herder, voor het pontificaat van de zalige paus Johannes Paulus II en wij bidden op zijn voorspraak om Gods zegen voor de Kerk in ons land.

Bron: KRO

Meer Afleveringen van Eucharistieviering

Nederland 1

Eucharistieviering

Rechtstreekse eucharistieviering vanuit de Kerk der Friezen in Rome. 

Nederland 1

Eucharistieviering

Rechtstreekse eucharistieviering vanuit de Heilig Hart van Jezuskerk te Roermond. Celebrant: pastoor Carlos Martinez. 

Nederland 1

Eucharistieviering

Rechtstreekse eucharistieviering vanuit de Broederenkerk in Deventer. Celebrant: pastoor Ronald Cornelissen. 

Nederland 1

Eucharistieviering

Rechtstreekse eucharistieviering vanuit de St. Joriskerk te Eindhoven. Celebrant: pastoor René Wilmink. 

Nederland 1

Eucharistieviering

Rechtstreekse eucharistieviering vanuit de H. Petruskerk te Roelofarendsveen. Celebrant: pastoor Jack Glas. 

Nederland 1

Eucharistieviering

Rechtstreekse eucharistieviering vanuit de H. Willibrordusbasiliek te Hulst. Celebrant: pastoor Wiel Wiertz. 

Nederland 1

Eucharistieviering

Rechtstreekse eucharistieviering vanuit de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk in Bergen op zoom. Celebrant: pastoor Paul Verbeek. 

Nederland 1

Eucharistieviering

Rechtstreekste eucharistieviering vanuit de Sint Martinuskerk te Sneek. Celebrant: pastoor Peter van der Weide.