Eucharistieviering

De vieringen komen uit alle delen van het land. De bisdommen hebben ervoor gekozen iedere week de vitaliteit van geloof en kerk vanaf wisselende locaties te laten zien. Voor de viering wordt een geloofsgesprek uitgezonden dat als context dient voor deze live-uitzending.

vanuit de H. Quirinuskerk te Halsteren. Hoofdcelebrant: Mgr. H. van den Hende. Met medewerking van de Cantorij van Hortus Musicus Religiosus uit Bergen op Zoom o.l.v. Marcel van Westen. De rechtstreekse uitzending van de eucharistieviering op TV komt, op de 1e Zondag van de Veertigdagentijd (a) vanuit de H. Quirinuskerk te Halsteren. Hoofdcelebrant: Mgr. H. van den Hende. Met medewerking van de Cantorij van Hortus Musicus Religiosus uit Bergen op Zoom o.l.v. Marcel van Westen. ‘Een mens te zijn op aarde in deze wereldtijd’, zo begint ons openingslied vandaag. Het Evangelie van de 1e zondag van de Veertigdagentijd toont Jezus als een mens die zijn weg zoekt, midden in de weerbarstigheid van deze wereld. ‘Geen engel en geen dier’ zo zingt het lied. Hij wordt op de proef gesteld zoals andere mensen. Jezus verduurt honger, dorst en eenzaamheid. Hij wordt blootgesteld aan de verleiding om, los van God, ten eigen bate te leven. De duivel probeert Hem af te houden van zijn zending: dienaar van God en mensen te zijn. Jezus houdt zich in de woestijn staande met Gods Woord. Daaruit put Hij vertrouwen, geestkracht en wijsheid. Jezus spreekt Gods Woord krachtdadig, maar zonder ophef, zonder valse pathos. In zijn beproeving gaat Jezus naast mensen staan die, toen en nu, op allerlei manieren beproefd worden: in hun lichaam en in hun ziel. Juist die mensen zal Hij als eersten aanspreken, zodra Hij het woord gaat nemen. Hij prijst de armen, treurenden, hongerenden en vervolgden zalig. Dat doet Hij omdat Hij hen kent van binnen uit. Juist daar stelt Jezus Gods liefde present, waar God afwezig lijkt, waar Hij wordt vergeten of afgewezen. Zó is Jezus de hogepriester die onze beproevingen kent en in staat is mee te voelen met onze zwakheden. Zo is Hij de aanvoerder en voltooier van ons geloof. Jezus nodigt ons uit om met Hem mee te gaan op deze geloofsweg, in deze veertig dagen door de woestijn, op weg naar Pasen.

Bron: KRO

Meer Afleveringen van Eucharistieviering

Nederland 1

Eucharistieviering

Rechtstreekse eucharistieviering vanuit de Kerk der Friezen in Rome. 

Nederland 1

Eucharistieviering

Rechtstreekse eucharistieviering vanuit de Heilig Hart van Jezuskerk te Roermond. Celebrant: pastoor Carlos Martinez. 

Nederland 1

Eucharistieviering

Rechtstreekse eucharistieviering vanuit de Broederenkerk in Deventer. Celebrant: pastoor Ronald Cornelissen. 

Nederland 1

Eucharistieviering

Rechtstreekse eucharistieviering vanuit de St. Joriskerk te Eindhoven. Celebrant: pastoor René Wilmink. 

Nederland 1

Eucharistieviering

Rechtstreekse eucharistieviering vanuit de H. Petruskerk te Roelofarendsveen. Celebrant: pastoor Jack Glas. 

Nederland 1

Eucharistieviering

Rechtstreekse eucharistieviering vanuit de H. Willibrordusbasiliek te Hulst. Celebrant: pastoor Wiel Wiertz. 

Nederland 1

Eucharistieviering

Rechtstreekse eucharistieviering vanuit de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk in Bergen op zoom. Celebrant: pastoor Paul Verbeek. 

Nederland 1

Eucharistieviering

Rechtstreekste eucharistieviering vanuit de Sint Martinuskerk te Sneek. Celebrant: pastoor Peter van der Weide.