Brainwash Gemist?

Een mix van grote (inter)nationale filosofen, wetenschappers, schrijvers en stand-up comedians vertelt over voor hen essentiële waarden, die onder spanning staan.

Nederland 1

Brainwash

Bij psychiater en zelfbenoemd 'verdrietdokter' Dirk De Wachter is uitgezaaide kanker ontdekt, de prognose is onduidelijk. Hoe ondergaat de man die stelde dat de mensheid het ongeluk moet omarmen dit slopende proces? Regisseur A ... 

Nederland 1

Brainwash

Hoeveel vrijheid heb je als mens om te worden wie je wilt? Maaike Schoon gaat in gesprek met Tim 'S Jongers (Wiardi Beckman Stichting), Valika Smeulders (Rijksmuseum), Sander Heijne (journalist) en Ola Mafaalani (theaterregisse ... 

Nederland 1

Brainwash

Wat kunnen we met Artificial Intelligence? Hoe maken we het eerlijk? En wat ís eerlijk in het geval van AI? Ooit leek kunstmatige intelligentie hét antwoord op ongeveer alle problemen, maar na het toeslagenschandaal, monopoli ... 

Nederland 1

Brainwash

Gesprek onder leiding van Maaike Schoon over de politieke verschuivingen op het wereldtoneel door de oorlog in Oekraïne. Welke gevolgen heeft de oorlog voor de wereldorde? Welke plek heeft Europa hierin? Vergroot het conflict ... 

Nederland 1

Brainwash

Zorgen dat mensen weer vertrouwen in elkaar krijgen. Volgens journalist Ece Temelkuran is dat de grootste opgave van deze tijd. Ze laat zien hoe we dichter bij elkaar komen. 

Nederland 1

Brainwash

Al jong ondervond schrijver Abdelkader Benali hoe het is om tussen culturen in te leven en te moeten kiezen. En dat terwijl we zoveel verhalen met ons meedragen. Hij pleit voor meer meerstemmigheid. 

Nederland 1

Brainwash

Lange wachtlijsten, zorgmedewerkers die al voor de coronacrisis overbelast waren en mantelzorgers met een burn-out. De gezondheidszorg kraakt. Ondertussen sporten en yogaën we ons suf om onszelf gezond te houden. Dat duidt op ... 

Nederland 1

Brainwash

De mens is dan misschien het meest nieuwsgierige, emotionele, inventieve, agressieve en verbazingwekkende dier op aarde, maar we zijn wel dieren, betoogt schrijver Melanie Challenger. En dat willen we nog wel eens vergeten. 

Nederland 1

Brainwash

Econoom Eric Longeran deed onderzoek naar woede en ontdekte dat boosheid een krachtige economische en maatschappelijke drijfveer kan zijn. Hij pleit voor het omarmen van de 'woede van engelen'. 

Nederland 1

Brainwash

Econoom Ann Pettifor schreef hét standaardwerk over The Green New Deal, een maatregelenpakket waarmee de economie moet worden herzien en vergroend. Ze betoogt dat we alleen zo klimaatverandering het hoofd kunnen bieden. 

Nederland 1

Brainwash

De miljarden die overheden over de hele wereld uitgetrokken hebben voor coronasteun, hebben niet geleid tot meer gelijkwaardige en democratische samenlevingen, stelt economiecommentator Grace Blakeley. Het geld kwam vooral tere ... 

Nederland 1

Brainwash

Filosofie is als vechtsport, stelt filosoof en beoefenaar van Braziliaanse jiujitsu Pablo M. Lamberti. Je moet er niet te veel over praten, maar tonen wat je kunt. Hij laat zien hoe je strijdvaardig kunt leven. 

Nederland 1

Brainwash

Via media, mobiliteit of migratie: meer dan ooit komen we in contact met de veelheid aan talen die onze wereld rijk is, ziet ook taalkundige Wim Vandenbussche. Maar niet al die talen worden hetzelfde gewaardeerd. 

Nederland 1

Brainwash

Inheemse volkeren worden verdreven van hun land om plaats te maken voor een palmolieplantage of mijnbouw, ziet activist en oud-militair Raki Ap. En dat terwijl zij een sleutel vormen in de strijd tegen klimaatverandering. 

Nederland 1

Brainwash

De mens is veel te ingewikkeld om in labels en modellen te vatten, ziet psychiater Floortje Scheepers. Tijd dat we die complexiteit durven te omarmen. 

Nederland 1

Brainwash

Lang had acteur en theatermaker Sachli Gholamalizad haar twijfels over het moederschap. Haar angst? Dat ze onverwerkte trauma's zou doorgeven. 

Nederland 1

Brainwash

Hoe zorgen we ervoor dat we in een digitaliserende wereld de mens en niet de machine centraal stellen? Dat is de vraag voor schrijver en onderzoeker Fredo De Smet. 

Nederland 1

Brainwash

Het is belangrijk dat we onze mede-Europeanen leren kennen, want Europa is meer dan een economisch samenwerkingsverband. Het is ons verleden en onze toekomst, stelt schrijver Thomas Huttinga. 

Nederland 1

Brainwash

Wat houdt ons menselijk in tijden van robotisering? Gaan we verliefd worden op een pop? Het zijn vragen waar antropoloog van de toekomst Roanne van Voorst zich mee bezighoudt. En dat levert interessant veldwerk op. 

Nederland 1

Brainwash

Subsidies op een elektrische auto, zonnepanelen, of het isoleren van een woning: het zijn vooral de hogere inkomens die profiteren, ziet econoom Johan Albrecht. Dat moet anders. 

Nederland 1

Brainwash

Hoewel depressie en burn-out volksziektes zijn geworden, blijft de aandacht voor mentale gezondheid achter, constateert psycholoog Kees Kraaijeveld. Tijd om dat te veranderen. 

Nederland 1

Brainwash

De plek waar je wieg staat, is bepalend voor de kansen die je krijgt in het leven, weet jurist en onderzoeker Daphina Misiedjan. Ook voor de kans op een gezond leven. 

Nederland 1

Brainwash

Wat is er overgebleven van de traditionele muziek en zang van de onderdrukte volkeren die in het noorden van Griekenland leven? Muzikant Anastasis Sarakatsanos gaat op onderzoek uit. 

Nederland 1

Brainwash

Afstuderen, een sportprestatie: het kan zo ontzettend fijn zijn om ergens trots op te zijn, weet ook filosoof Martha Claeys. Maar trots kan ook kwalijke vormen aannemen. 

Nederland 1

Brainwash

Wat is vriendschap, en bestaat er zoiets als een ideale vriend? In navolging van Plato vraagt filosoof en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren zich dat af. 

Nederland 1

Brainwash

Ingewikkeld, marginaal en bijna uitgestorven. Er zijn nogal wat vooroordelen over poëzie, ontdekte literatuurwetenschapper Kila van der Starre. Ten onrechte, want je komt poëzie overal tegen. Vooral daar waar je het niet verw ... 

Nederland 1

Brainwash

Activist Don Moussa Pandzou is moe van het telkens opnieuw moeten praten over racisme. In het panafrikanisme, dat uitgaat van een sterk Afrika, vindt hij kracht en trots. 

Nederland 1

Brainwash

Als kind droomde biomedisch ingenieur Dan Jing Wu van een superkracht waarmee ze mensen beter zou kunnen maken. Een droom die ze nu tot werkelijkheid maakt. 

Nederland 1

Brainwash

Niet-weten wordt vaak gezien als domheid of zwakheid. Ten onrechte, volgens filosoof Pieter Adriaens. Niet-weten is het begin van kennis. 

Nederland 1

Brainwash

Nederlandse burgers zijn boos en toch behoudend in het stemhokje. Financieel geograaf Ewald Engelen laat zien dat dat alles te maken heeft met opleidingsniveau. 

Nederland 1

Brainwash

De duizenden migranten die jaarlijks verdrinken in zee zijn geen spijtige ongevallen, stelt politicoloog Naima Charkaoui. Het is een duidelijke beleidskeuze om mensen in nood niét te helpen. Europa is een onneembare vestiging, ... 

Nederland 1

Brainwash

Het is tijd voor herdefiniëring van criteria voor toekomstige welvaart en welzijn. Filosoof en psychiater Damiaan Denys voert samen met opiniemakers een gesprek over de gevolgen van de coronacrisis. 

Nederland 1

Brainwash

Econoom Thomas Piketty spreekt over zijn boek 'Kapitaal en ideologie', waarin hij zijn pijlen richt op de superrijken en laat zien dat de economie geen wetmatigheid is, maar dat markt, winst en kapitaal afhangen van historische ... 

Nederland 1

Brainwash

Wat is normaal als het gaat om zingeving? Ben je verantwoordelijk voor je eigen geluk? En wat doe je als de dokter je vertelt dat je nog maar een jaar te leven hebt? Ga je bungeejumpen en kogelvis eten, oftewel je bucketlist af ... 

Nederland 1

Brainwash

Wat is normaal als het gaat om werk? Is het belangrijk om van je passie je werk te maken? Is het normaal om in het weekend je werkmail te checken? En wat doe je als je vijf miljoen euro wint? Zeg je direct je baan op of blijf j ... 

Nederland 1

Brainwash

Wat is normaal als het gaat om seks en relaties? Is seks alleen geslaagd als je een orgasme hebt gehad? En wat doe je als je partner na een relatie van twintig jaar geen seks meer met je wil? Zet je er een punt achter of blijf ... 

Nederland 1

Brainwash

Wat is normaal als het gaat om beschaving, om de manier waarop we met elkaar omgaan? Wat doe je als iemand luide muziek aanzet in een stiltecoupé in de trein of als er iemand met zijn of haar fiets vastzit in de tramrails? Ste ... 

Nederland 1

Brainwash

De mogelijkheid om te doen en te laten wat je wilt. Voor veel mensen is dát vrijheid. Maar, hoe vrij zijn we werkelijk, geboren met een genenpakket en in een omgeving die we niet zelf hebben gekozen, vraagt kunstenaar en schri ... 

Nederland 1

Brainwash

Volgens psychiater Dirk de Wachter is het de ziekte van deze tijd: het idee dat ons leven vooral leuk moet zijn en dat het moet meezitten. Hij vraagt zich af of we ons niet blind staren op een eenzijdig, westers beeld van geluk ... 

Nederland 1

Brainwash

Volgens psychiater en filosoof Damiaan Denys zijn we bang. Bang voor zeldzame ziektes en aanslagen. Bang voor het leven. In Brainwash Talks onderzoekt hij onze grootste angsten. Stine Jensen en Jan Jaap van der Wal nodigden tij ...