Beagle, in het kielzog van Darwin

In het kielzog van Charles Darwin, die 178 jaar geleden op de HMS Beagle vanuit Plymouth vertrok, begint de VPRO in samenwerking met Canvas en Teleac aan dezelfde reis. Het vertrek van de Clipper Stad Amsterdam op 28 augustus is het begin van een ongelofelijke zeilreis rond de wereld die acht maanden zal duren. Een avontuurlijke expeditie waarbij vooral wordt gekeken naar veranderingen op aarde en antwoord wordt gezocht op de vraag hoe onze planeet er nu werkelijk voor staat. Is de mens bezig het leven op aarde te vernietigen, of is dit sterk overdreven? Zoals Darwin zijn hoofd brak over het ontstaan van de soorten, buigen de makers van Beagle, in het kielzog van Darwin zich over de toekomst ervan. Een ongekend avontuur, 35 weken lang te volgen op televisie, radio en in de Gids, non stop op beagle.vpro.nl.

De legendarische wereldreis met de Beagle. Hoe hard warmt de aarde nou werkelijk op? En hoe erg is dat eigenlijk? Hoe hard warmt de aarde nou werkelijk op? En hoe erg is dat eigenlijk? En hoeveel tijd hebben we nog om het vege lijf te redden? Nu de klimaatwetenschap onder vuur is komen te liggen door fouten in het IPCC-rapport, gaat de Beagle op zoek naar de feiten. Aan boord van de Clipper Stad Amsterdam zijn vier Nederlandse klimaatonderzoekers die ons meenemen naar Antarctica en de eilandengroep Cocos Keeling in de Indische Oceaan. Zij boorden onlangs naar de klimaatgeschiedenis die verborgen zit in de Antarctische zeebodem en in tropische koraalriffen. De Utrechtse klimaatonderzoeker Henk Brinkhuis stapt op de Clipper, rechtstreeks vanaf het boorschip JOIDES Resolution dat ruim 2 maanden Antarctica bezocht. En een team van het Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) stapt op de Clipper na een duikexpeditie op Cocos Keeling. Geofysicus Bert Vermeersen vaart mee als zeespiegelonderzoeker. Aan boord komen nieuwe klimaatgegevens naar voren. 50 Miljoen jaar geleden was de Zuidpool subtropisch, met palmbomen en krokodillen. Het CO2-gehalte in de atmosfeer was toen zeven keer hoger dan nu en de gemiddelde temperatuur op aarde (van evenaar tot polen) was 34 graden; nu is dat 15 graden. Het CO2-gehalte groeit sterk door het opstoken van fossiele brandstoffen als olie en kolen, en door het kappen van regenwouden. Als we de komende tweehonderd jaar op hetzelfde pad voortgaan komen we op CO2-waardes uit die zo

Bron: VPRO

Meer Afleveringen van Beagle, in het kielzog van Darwin

Nederland 2

Beagle, in het kielzog van Darwin

Het vertrek van de Clipper Stad Amsterdam op 28 augustus is het begin van een ongelofelijke zeilreis rond de wereld die acht maanden zal duren. 

Nederland 2

Beagle, in het kielzog van Darwin

De mens komt uit Afrika: onze voorouders waren zwart. Waardoor is een deel van ons verwit? En zijn we binnenkort weer allemaal mokka-bruin, in deze tijden van globalisering? 

Nederland 2

Beagle, in het kielzog van Darwin

In die oceanen, helaas, is het een zootje: behalve rampen met olieplatforms drijven er hele plastic eilanden in rond, 

Nederland 2

Beagle, in het kielzog van Darwin

De legendarische wereldreis met de Beagle die Darwin inspireerde tot het schrijven van de evolutietheorie, doen wij ruim anderhalve eeuw later op spectaculaire wijze over. 

Nederland 2

Beagle, in het kielzog van Darwin

Mauritius, het eiland van de beroemde uitgestorven loopvogel: de dodo. De Mauritianen hebben genoeg van die reputatie en willen juist als redders van de natuur gezien worden. 

Nederland 2

Beagle, in het kielzog van Darwin

De legendarische wereldreis met de Beagle. Hoe hard warmt de aarde nou werkelijk op? En hoe erg is dat eigenlijk? Hoe hard warmt de aarde nou werkelijk op? En hoe erg is dat eigenlijk? En hoeveel tijd hebben we nog om het vege ... 

Nederland 2

Beagle, in het kielzog van Darwin

Aboriginalstammen in West-Australië claimen Nederlands bloed in hun aderen te hebben. De Nederlandse humaan geneticus Peter de Knijff onderzoekt het DNA van een flink aantal van hen. 

Nederland 2

Beagle, in het kielzog van Darwin

Het essentiële verschil tussen mens en robot: leven. Maar wat is dat leven eigenlijk? En kunnen wij die robot niet ook tot leven wekken? Wordt de mens ingehaald en langzaamaan overbodig? Het essentiële verschil tussen mens en ...