In Groove We Trust

Hoe gaan funky machismo en boeddhisme samen in één man? Deze documentaire neemt je mee in de groove van Joseph Bowie, met zijn band Defunkt één van grote vernieuwers in de geschiedenis van jazzfunk.

Hoe gaan funky machismo en boeddhisme samen in één man? Deze muziekdocumentaire neemt je mee in de groove van Joseph Bowie, met zijn band Defunkt één van de grote vernieuwers in de geschiedenis van de jazzfunk. Bowie is een man van grote contrasten. In zijn muziek verenigt hij avant-garde met traditie. Zijn band is een (onmogelijke) mix van totale vrijheid en strakke discipline. Zijn zware heroïneverslaving bestrijdt hij met het beoefenen van het Nichiren boeddhisme. Hij verlangt naar commercieel succes maar doet geen enkele concessie aan zijn artistieke principes. Contrasten die leiden tot spannende muziek en een rijk leven, maar niet altijd tot maatschappelijk succes. De zwarte muziektraditie die voortkomt uit het slavernijverleden, het racisme in het St. Louis van zijn jeugd, de vrije cultuur van het hippe New York in de jaren 80: het zijn de elementen die met elkaar de basis vormen voor de film. En van waaruit de film meandert langs Bowie's levenslange strijd voor het recht op een eigen stem, een eigen geluid. Niet alleen Bowie zelf komt in beeld. In de film treedt een koor van betrokkenen op die een bijzondere wereld vertegenwoordigen. Veelal jazzmuzikanten, sterke, kleurrijke persoonlijkheden, die op hun eigen manier deelnemen aan Bowie's strijd. Alles in deze film komt voort uit de muziek en eindigt in muziek: als in een funky rollercoaster.

Bron: BOS

Meer Afleveringen van In Groove We Trust

Nederland 2

In Groove We Trust

Hoe gaan funky machismo en boeddhisme samen in één man? Deze muziekdocumentaire neemt je mee in de groove van Joseph Bowie, met zijn band Defunkt één van de grote vernieuwers in de geschiedenis van de jazzfunk. Bowie is ...