The Chronicles of Nadiya

Nadiya Hussain bezoekt het dorp van haar familie in de buurt van Sylhet in het noordoosten van Bangladesh. Met behulp van streekproducten en plaatselijke kooktechnieken deelt ze haar lievelingsrecepten met de kijker, waaronder gebakken vis met groene mangochutney en een halva-variant die 'thoosha shinni' wordt genoemd. Al kokend onthult ze de grondbeginselen van de keuken van Bangladesh. Wanneer Nadiya wordt uitgenodigd voor de bruiloft van een familielid, besluit ze voor de bruid een pompoenbruidstaart van drie lagen te maken. Maar als ze had geweten dat de enige beschikbare oven zich in een industriu00eble bakkerij bevond, had ze zich misschien wel bedacht. Nadiya maakt opnieuw kennis met familieleden die ze niet meer heeft gezien sinds haar eigen - gearrangeerde - huwelijk van ruim tien jaar geleden. Zo wordt het voor haar een ontroerende en nostalgische reis.

Nadiya heeft net een week doorgebracht bij haar familie in Sylhet. In deze aflevering gaat ze in haar eentje op pad om overal in Bangladesh te koken en meer te weten te komen over het land, zijn inwoners en wat ze er eten. In de hoofdstad Dhaka is Nadiya te gast bij een liefdadigheidsorganisatie, die de armste kinderen van het land van schoolmaaltijden voorziet. Om de kinderen te verwennen maakt ze verrukkelijke kokos- en venkel-samosa's voor ze klaar. Ze mag aan boord van een van de laatste nog overgebleven stoomraderboten van Dhaka naar het zuiden varen. Als bedankje maakt ze een overheerlijke biryani met geit voor de kapitein en zijn bemanning klaar. In het binnenland van Bangladesh bezoekt ze een klein hindoeïstisch vissersdorpje op de oevers van de Padma. Daar komt ze meer te weten over een eeuwenoude vismethode, waarbij gedresseerde otters worden gebruikt. En ze maakt een van haar favoriete gerechten klaar: gegrilde kip shatkora met ingelegde citrus, die ze samen met de visser en zijn familie opeet. Op haar reis door Bangladesh ontmoet Nadiya culinaire ondernemers van wie ze veel opsteekt en leert het hedendaagse Bangladesh zo van een kant kennen waar ze totaal niets van afwist. Tegen het eind van haar avontuur keert ze terug naar het dorp van haar familie voor nog een laatste maaltijd: rundvleescurry met gekruide okra en rijstchapati's. Dan neemt ze afscheid, vol optimisme en trots, en vele inzichten rijker over zichzelf en Bangladesh.

Bron: NTR

Meer Afleveringen van The Chronicles of Nadiya

Nederland 1

The Chronicles of Nadiya

Nadiya heeft net een week doorgebracht bij haar familie in Sylhet. In deze aflevering gaat ze in haar eentje op pad om overal in Bangladesh te koken en meer te weten te komen over het land, zijn inwoners en wat ze er eten. In d ... 

Nederland 1

The Chronicles of Nadiya

Nadiya Hussain bezoekt het dorp van haar familie in de buurt van Sylhet in het noordoosten van Bangladesh. Met behulp van streekproducten en plaatselijke kooktechnieken deelt ze haar lievelingsrecepten met de kijker, waaronder ...