Als je in Nederland een biertje bestelt, krijg je een pilsje. Pils is hét standaardbier. Het is zelfs zo gewoon geworden, dat we al het andere bier speciaal zijn gaan noemen. En niet alleen in Nederland, ook wereldwijd is pils een grote jongen. Maar liefst 75% van al het gedronken bier op de aardbol is pils. Hoe is dat gekomen? Hoe heeft deze biersoort al zijn concurrenten van het podium weten te stoten? KvW: terug naar de basis over waarom de hele wereld dronken wordt van hetzelfde bier. Marijn reist af naar Plzen in Tsjechië, waar pils geboren werd. Wanneer en waarom werd pils bedacht? Het bier in die tijd was vaak niet te drinken. In 1838 goten de inwoners van Plzen de hele seizoensproductie aan bier weg op het marktplein. Men wilde een stabiel, helder fris alternatief. De inwoners van Plzen haalden de Duitser Joseff Groll naar hun stad. Hij bedacht in 1842 pils. Bier brouwen bleek in die tijd een strijd tegen de elementen. Voor pils heb je kou nodig, en daarom groeven inwoners van Plzen negen kilometer gangen en grotten onder de brouwerij, waar het bier bij de juiste temperatuur kon vergisten en rijpen. Waarom hebben de Tsjechen hun pils niet beschermd, zoals de Fransen hun champagne? Als je pils zegt, zeg je natuurlijk ook Heineken. Teun bezoekt in Amsterdam het hoofdkantoor, en neemt plaats achter hetzelfde bureau als waar Freddy Heineken zijn marketingstrategie bedacht. Pils is helemaal niet zo een bijzonder bier, het gaat erom dat je er met reclame voor zorgt dat mensen jouw product willen hebben. Daar was Heineken een meester in. Teun praat in de brouwerij van Heineken in Zoeterwoude met brouwmeester Willem van Waesberghe, over hoe Heineken met pils uitgroeide tot de op een na grootste bierbrouwer ter wereld. Willem benadrukt dat kou belangrijk is. We hebben het over een periode waarin er nog geen koelkasten waren. Dus in de eerste jaren dat Heineken pils maakte, hakte men ijs uit de grachten.

Bron: KRO

Meer Afleveringen van Keuringsdienst van Waarde

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Kaas in een krokant jasje uit de frituur: de kaassoufflé. Al jaren een klassieker in de snackbar. Wie heeft er niet een keer zijn tong of gehemelte verbrand door de gesmolten kaas bij de eerste hap. Maar wat voor kaas zit er v ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Steeds vaker verschijnen er opmerkelijke ingrediënten op het etiket van vleesproducten, zoals bamboevezel, granaatappelextract en snijbietconcentraat. Maar wat doen die in je rundergehakt, schnitzel of slavink? Het blijkt dat ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Wie pasta eet strooit vaak geraspte kaas over zijn maaltijd. Liefst uit Italië, specifiek uit Parma als het even kan. Maar er zijn ook Nederlandse kazen die zeggen naar Italië te smaken of zichzelf een heus Italiaans imago aa ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Het ene stuk rundvlees is het andere niet. Verpakkingen reppen tegenwoordig over het voer dat de koe at. Het veevoer zou de smaak bepalen. Zo zijn er biefstukken uit Ierland met een bijzondere smaak door een dieet van gras. Maa ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De Keuringsdienst kocht een zak frieten. Speciale friet. Niet om te bakken in het vet, maar in de hete lucht. Ofwel airfryer friet. Maar hoe frituur je met lucht? En waarom heb je daar dan speciale frietjes voor nodig? De Keuri ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Voor namaak betaal je doorgaans minder dan voor het origineel. Alleen, wanneer je vlees namaakt gebeurt er iets geks. Bijna altijd is het imitatievlees duurder dan het echte werk. Zo ook bij de rookworst. Je hebt al een gerookt ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Je hebt gewoon vlees, en tegenwoordig ook 'culinair vlees'. Staat op het pakje. Zelfde stuk van het varken, maar de een heet culinair en de andere niet. Drie keer raden welke duurder is... En dan blijkt er iets geks, in het cul ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Wie een pizza koopt in de supermarkt loopt het risico dat er iemand met zijn tengels aan heeft gezeten. Steeds meer pizza's zijn namelijk handgevormd. Naar Napolitaanse traditie. Maar wie zit er dan aan dat pizzadeeg? En wat ku ...