Keuringsdienst van Waarde Gemist?

In dit programma staat centraal wat fabrikanten ons als consumenten vertellen. Klopt het wat ze claimen en wat ze ons in reclames verkopen? Verslaggevers Teun van de Keuken, Sofie van den Enk, Daan Nieber, Ersin Kiris, Marijn Frank en Maarten Remmers nemen de telefoon ter hand en bellen er actief op los. Ze stellen simpele vragen en krijgen de meest verbazingwekkende antwoorden op food, non-food en nieuwsgerelateerde kwesties. Prikkelend, onderzoekend en vasthoudend. Keuringsdienst van Waarde: simpele vragen,verbazingwekkende antwoorden.

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Vroeger lagen supermarkten amper wakker over de staat van de wereld. Het milieu deerde ze nauwelijks. De boer kon de pot op. Om over dierenleed nog maar te zwijgen. Maar gelukkig ligt die ellende eindelijk achter ons. 's Lands ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Haal de tropen in huis, trek iets met kokos los. Lang vooral bekend van de curry, nu een feest voor de veganist. Want met een kokosnoot kan je alle kanten op. Van yoghurt tot boter. Shampoo tot broodbeleg. Allemaal zonder diere ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Eindelijk mochten we weer op vakantie, maar de Keuringsdienst bleef bijna thuis. Want een verre plezierreis mag dan misschien wel leuk zijn, het zou de wereld weinig goeds doen. De aarde wordt te heet, het milieu zwaar belast e ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Kook je Thais, dan pak je een pak pandan uit het schap. Bijzonder geurige rijst uit Zuid-Oost Azië. Prijziger dan gewone witte rijst, omdat pandan naar pandanplanten smaken zou. Toch rijst de vraag wat pandanrijst nou eigenlij ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Er is geen Franse kaas waar de Hollander zoveel van gegeten heeft als brie. De vaste gast op borrel- en kaasplank heeft zelfs een vaste plek in ons basispakket broodbeleg gekregen. Maar de Keuringsdienst viel iets op: de ene br ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Koek en ander lekkers, je kunt er niet vroeg genoeg aan beginnen als het aan de koekenbakkers ligt. En daarom zijn er nu koekjes waar je al van kunt genieten als je pas zes maanden oud bent. Maar wat maakt nou juist die koekjes ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Brave burgers die doodgewoon de dagelijkse boodschappen doen zijn eindelijk veranderd in echte levensgenieters. Onze boodschappen zijn namelijk bourgondisch geworden. Er is bijna geen product waar het niet op staat. Van bourgon ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Vis komt van oudsher uit de natuur, gevangen door een visser op zee. Maar tegenwoordig eten we meer vis uit kooien dan gevangen in het wild. Vissen die net als vee worden grootgebracht tot aan de slacht door de mens. Maar hoe k ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Je kan geen folder meer openslaan of de acties vliegen je om de oren. Tweede voor de halve prijs, tweede voor een euro, 50% korting, stapelkorting, probeerprijsje. Maar de actie die de kroon spant: 1+1. Koop er een, krijg er ee ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Een bakker bakt zijn brood van graan. Maar er zijn tegenwoordig ook bakkers die brood bakken van méér graan. Hoeveel meer graan past er dan in een brood? En hoe zit het met al dat extra graan dat fabrikanten in beschuit, tort ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De Keuringsdienst las een opmerkelijke tekst op de gebruiksaanwijzing van een pan met antiaanbaklaag: als de pan te heet wordt, kunnen dampen vrijkomen die gevaarlijk zijn voor vogeltjes. Wat voor dampen zijn dit? En hoe te kok ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Kijkersvragen van verwarde jonge ouders stromen binnen. Als borstvoeding niet kan of lukt, biedt de poedermelk voor in de fles uitkomst. Het schap puilt uit van verpakkingen. Maar wat is, afgezien van de sterk uiteenlopende pri ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Op de verpakkingen van geitenkaas zien we geiten mèt en zonder hoorns. Heeft een geit nou hoorns of niet? Op een kinderboerderij, waar zowel gehoornde als hoornloze geiten rondlopen, worden we niet veel wijzer. We horen dat ge ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Een slager laat ons zien dat het varken niet meer hetzelfde varken is als dat van een aantal jaren geleden. Tegenwoordig heeft een varken een rib meer en een aantal tepels extra. Die zijn nodig om meer biggetjes te kunnen drage ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Thee is niet zomaar thee meer, thee heeft tegenwoordig een nut: thee om beter te kunnen slapen, thee om meer energie te krijgen, thee om te ontspannen, thee voor je darmen, thee om te detoxen en zelfs thee om je libido te verho ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Voor een bolletje ijs ga je naar een salon. Maar niet als het aan de ijsmakers van Hertog ligt. Zij maken tegenwoordig ijssalon-ijs voor in de supermarkt. Wat maakt ons ijssalon-ijs zo bijzonder dat het zelfs een plekje in de s ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Eeuwenlang maakte het zoogdieren uniek, maar op vriendelijk verzoek van veganisten kunnen planten het nu ook: melk maken. Van soja of haver, kokos of cashew. En nu er van plant melk gemaakt kan worden, is er ook plantaardige yo ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Het vooruitzicht dat er vrijdag weer geborreld mag worden, sleept velen door de week. Maar kom bij die borrel niet aan met doodgewone hapjes. Tegenwoordig is het tapas wat de klok slaat. Kleine hapjes in plastic bakjes. Van blo ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Lang had de mens een reuzenhonger, maar wie nu een blik werpt in het groenteschap ziet dat die tijd voorbij is. Daar ligt een gigantisch groot assortiment aan piepkleine groenten. Van babybroccoli tot babybiet. Minikomkommers t ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Keuringsdienst ziet wat jij niet ziet en het heet gemodificeerd zetmeel. Zonder dat we het doorhebben staat het bijna dagelijks op ons menu. Verstopt in de kleine lettertjes van allerhande supermarktspul. Van soepen tot sauzen. ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Het is een waarheid als een koe: onze oer-Hollandse kazen zijn zo geel als een kanarie. Van Edammer tot Gouda, van Beemster tot Leerdammer. Allemaal hebben ze zo'n lekker kleurtje. Maar waarom eigenlijk? Melk is toch wit? En bi ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Van tekeningen tot barbecues: met houtskool is de mens al duizenden jaren creatief. De laatste jaren is daar een hele waslijst aan toegevoegd. Van de drogist tot het schap met sap: het ziet er zwart van de spullen met actieve k ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De Keuringsdienst was toe aan een goede gemoedstoestand en kocht wierook. Stokjes met smog. Goed voor bijna alles wat een mens te wensen heeft. Ze zijn er voor een scherpe geest en voor een fysieke gezondheid. Voor zakelijk suc ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Vis wil je vers, want vers is lekkerder. Supers liggen er dan ook vol mee. Plastic bakjes waar met grote letters verse vis op staat. Maar draai het bakje om en de kleine letters vertellen iets vreemds: ontdooid. Die verse vis w ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Vlees komt van een beest en vroeger wist de slager gewoon waar dat beest van het levenslicht had mogen genieten. Zo niet de grootgrutters. Die zwegen als het graf over waar hun vee graasde en geslacht werd. Tot de dierziektes k ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De Keuringsdienst dacht het beste met de kip voor te hebben en kocht vrije-uitloopeieren. Maar toen kwam het nieuws dat er buiten geen kip meer te bekennen is. Door de vogelgriep zit ons pluimvee ook in lockdown. Ophokplicht, h ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Geen gezeik, iedereen gezond! Zelfs de kniesoor die geen groenten lust, kan nu aan zijn trekken komen. In allerhande supermarktwaar worden groenten gestopt. Van wraps van wortel tot pasta van pastinaak. Chips van zoete aardappe ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Elke dag weer worden er vele broodtrommels mee gevuld: ronde plakken vlees voor op brood, rood met witte stippen. De één kiest cervelaat, de ander salami. En dan heb je nog snijworst. Maar is er wel verschil tussen de ene pla ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Kook je Chinees, dan koop je mie. Kook je Italiaans, dan pak je pasta. Tagliatelle om precies te zijn. Maar wat is eigenlijk het verschil? Allebei van tarwe, allebei lange platte slierten en allebei vaak opgerold verkocht als v ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Pimp je borrelplank: pak een plak paté. Goed voor luxe en allure. Maar waarom eigenlijk? Want niet ver naast paté ligt de smeerworst in het slagersschap. Ook een roze vleesspread. En in ingrediënten vrijwel identiek aan de p ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Brave burgers die doodgewoon de dagelijkse boodschappen doen zijn eindelijk veranderd in echte levensgenieters. Onze boodschappen zijn namelijk bourgondisch geworden. Er is bijna geen product waar het niet op staat. Van bourgon ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De bloemetjes en de bijtjes. Ze zijn hèt symbool voor een liefdevolle relatie. Dat zit wel goed tussen die twee, zou je dus denken. Maar er worden ook bloemen verkocht die speciaal bij-vriendelijk zeggen te zijn. De Keuringsdi ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De Keuringsdienst van waarde neemt de mossel onder de loep. We varen mee met een mosselvisser, die zich eigenlijk liever landbouwer op zee noemt. Alle mosselverwerkers zitten in Zeeland. We mogen op bezoek bij een verwerker die ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Al jaren groeit de vraag naar geitenmelk. En geen melk zonder lammetjes. Maar er is een probleem met die lammetjes. De helft van de geboren lammetjes is een jongetje en daarmee het bokje. Want de bokjes zijn niet gewenst. Ze ge ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

In mei leggen alle vogels een ei. Behalve de legkip dan. Die legt het hele jaar door eieren, alsof het eeuwig lente is. Ruim 300 eieren per jaar is de norm voor een beetje moderne kip. Maar hoe kregen we haar zover om zoveel ei ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Vis komt van oudsher uit de natuur, gevangen door een visser op zee. Maar tegenwoordig eten we meer vis uit kooien dan gevangen in het wild. Vissen die net als vee worden grootgebracht tot aan de slacht door de mens. Maar hoe k ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Kauwgom. We kauwen er in Nederland zo'n vijf miljoen kilo per jaar van weg. Maar sinds er kauwgom 'zonder plastic' in de schappen ligt, kleeft er een gek smaakje aan de gom. Waar kauwden we al die tijd op en wat tuffen we preci ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Een Italiaanse klassieker die niet meer weg te denken is uit onze keuken: pasta carbonara. Het gerecht is ons met de paplepel ingegoten. Een romige, witte saus die we over onze pasta draperen. Maar er is ook pizza carbonara en ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Tijdens een vakantie in Frankrijk stuitte de Keuringsdienst op iets vreemds. Iets wat wij in Nederland wegsnijden, daar smullen de Fransen juist van: het korstje van de kaas. Wat blijkt? In Nederland trekken we de kaas een jas ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Het heeft een intens zuur karakter, maar salades knappen er toch van op: wijnazijn. Soms is 'ie rood, soms wit. Maar wat voor rood of wit? Een brandende vraag, maar de etiketten brengen je niet veel verder. Daarom gaat de Keuri ...