Keuringsdienst van Waarde Gemist?

In dit programma staat centraal wat fabrikanten ons als consumenten vertellen. Klopt het wat ze claimen en wat ze ons in reclames verkopen? Verslaggevers Teun van de Keuken, Sofie van den Enk, Daan Nieber, Ersin Kiris, Marijn Frank en Maarten Remmers nemen de telefoon ter hand en bellen er actief op los. Ze stellen simpele vragen en krijgen de meest verbazingwekkende antwoorden op food, non-food en nieuwsgerelateerde kwesties. Prikkelend, onderzoekend en vasthoudend. Keuringsdienst van Waarde: simpele vragen,verbazingwekkende antwoorden.

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Het is lekker door de pindakaas, de pannenkoek, een ijsje, pudding of chips: proteïne. Een wondergoedje dat door steeds meer producten wordt geroerd. Goed voor de spieren, doen de verpakkingen ons geloven. Eet lekker een zak c ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

In de biologische veeteelt is het belangrijk dat het dier zijn natuurlijke gedrag kan vertonen. Maar hoe zit het met de biologische kweek van vis? De wilde zalm is een roofdier dat duizenden kilometers zwemt, kan zijn gekooide ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De keuze is reuze als je voor het ontbijtschap staat, maar wat moet je nou kiezen? De Keuringsdienst wil weten wat het verschil is tussen muesli, krokante muesli, cruesli en granola. Alleen verschil in prijs is duidelijk, voor ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Brood, daar zit wat in! Maar wat precies? De Keuringsdienst gaat een brood bakken, en wil weten welke ingrediënten daarvoor nodig zijn. Meel en gist leert de broodverpakking ons en we moeten ook nog op zoek naar stofjes als em ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Snij varkensvlees aan reepjes, doe er wat kruiden over en voilà, je hebt döner, shoarma of gyros. We vinden tientallen verschillende verpakkingen in de supermarkt. Maar er is iets vreemds aan de hand, want wordt döner of sho ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De Keuringsdienst stuit op een juweel in de gebaksvitrine. De macaron verovert onze harten én onze portemonnee. Maar wat is dit voor uniek soort koekje? Waarom betalen we zoveel meer voor een macaron dan voor elk ander koekje? ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Wil je weten hoe je vlees heeft geleefd voordat het op je bord is beland, dan is daar een keurmerk voor: Beter Leven van de Dierenbescherming. Dan zijn er ook nog keurmerken als Planetproof en Biologisch, maar voor Mora is dat ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De verslaggevers van de Keuringsdienst van Waarde lezen een verontrustend bericht: Italiaanse tomaten in blik worden onder erbarmelijke omstandigheden geplukt door migranten. Hoe zit dat? En hoe weten we of de tomaten die wij i ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Koffie met gewone melk is niet meer van deze tijd. Tegenwoordig koop je speciale opschuimmelk voor de beste cappuccino of latte. Maar waarom is dit zoveel beter dan gewone ouderwetse melk uit het versvak? Duurder is het in elk ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Adam en Eva deden het al, slapen in de natuur. Het is de nieuwste oplossing voor ieder slaapprobleem volgens de beddenindustrie. Maar hoe waan je je in de natuur, midden in een Nederlandse nieuwbouwwijk? Door te slapen op een ' ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Hollanders houden van Spanje, en in Spanje houden ze van paella. Om de smaak van Spanje ook in Nederland in huis te halen eten we aan de keukentafel maar wat graag deze Spaanse klassieker. Maar wat eten wij eigenlijk, is dat we ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Het is een bijzonder visje, hij heeft een huid van paneermeel en hij zwemt het liefst in de frituur. De lekkerbek. Maar welke vis schuilt er eigenlijk onder de korst. Het kan de heek zijn, de kabeljauw, de wijting of de schelvi ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Rundvlees met exotische namen. De ene naam nog chiquer dan de andere naam: picanha, bavette, flat iron steak, cowboysteak, tomahawk en sirloin steak. Aan een exotische naam hangt natuurlijk een luxueus prijskaartje, maar hoe ch ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Het zit in hippe flesjes, ordinair in blik én in luxe champagneflessen met kurk: cider. Een flexibel appeldrankje dat zich op allerlei manieren laat maken. De Keuringsdienst reist af naar België en Engeland om uit te zoeken w ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Zoveel mensen zoveel wensen, en even zoveel soorten ham in de supermarkt. Maar de populaire Yorkham torent qua prijs wel opvallend hoog boven de andere hammen uit. Maar hoe komt de ham aan zijn naam? In Engeland leert de Keurin ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Het is bijna pakjesavond. De tijd van pepernoten, cadeautjes en bezoeken van de Goedheiligman, die er altijd piekfijn uitziet in zijn tabberd met mooie baard. Net als zijn hulpsinterklazen. Maar hoe doen die laatsten dat toch, ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De appel lijkt een eenvoudige vrucht, maar in de supermarkt is hij getooid met de meest prachtige namen: de Elstar, de Jonagold, de Pink Lady, de Kanzi, de Jazz, de Junami, de Golden Delicious en ga zo maar door. En er is iets ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Nooit bij stilgestaan hoe een brood gebakken wordt. Maar er is brood dat zich trots op de borst slaat. Het heet vloerbrood en zou op de vloer van de oven gebakken zijn. Of bakt de bakker ons een poets? De Keuringsdienst steekt ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De verslaggevers lezen een verontrustend bericht: Italiaanse tomaten in blik worden onder erbarmelijke omstandigheden geplukt door migranten. Hoe zit dat? En hoe weten we of de tomaten die wij in de supermarkt kopen vrij zijn v ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Een kijker heeft een merkwaardige ontdekking gedaan: nacho- en tortillachips van hetzelfde huismerk hebben dezelfde ingrediënten, maar toch zijn de nachochips veel duurder. Dat deed haar zich afvragen wat dan eigenlijk het ver ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Er is een nieuwe exotische verschijning in het zuivelschap: kefir. Het is niet goedkoop, maar het zou reuzegezond zijn. Bovendien is het bereid volgens een authentiek recept, helemaal uit de Kaukasus. De Keuringsdienst wil dat ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Nieuw bij de slager: kippenvlees dat vrij is van antibiotica. Dat lijkt goed nieuws, maar hoe zit het dan met het andere kippenvlees? Zit daar wel antibiotica in? Wat is antibiotica eigenlijk en waarom moeten we blij zijn dat h ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Een groot chocolademerk beweert dat haar chocolade gemaakt wordt met Alpenmelk. De Keuringsdienst zoekt en vindt inderdaad dappere koeien die zonder hoogtevrees de bergtoppen afgrazen. Maar de melk van deze koeien blijkt niet n ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Achtung! Er ligt brood in de winkel met een Duitse naam: Waldkorn. De Keuringsdienst zet koers richting de Heimat om meer te weten te komen over dit brood. Maar in Duitsland is geen enkele bakker bekend met Waldkorn. De Duitse ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De Keuringsdienst zag op vakantie veel verpakkingen met een streeknaam zoals de Drentse Knienekeutels, Brabantse Knakworstjes en Fryske Klompendrop. Het zijn streekproducten, maar wat heeft die streek nou eigenlijk met het prod ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Het klimaat warmt op en de weidevogels verdwijnen van het land. Maar niet als het aan de koeien van Friesland Campina ligt, want op hun melk prijkt sinds kort het nieuwe keurmerk 'On the way to PlanetProof'. 'PlanetProof' heeft ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Iedereen is er weleens mee opgestaan: de croissant, het van flinterdun bladerdeeg gebakken ontbijtbroodje. Hij is komen overwaaien uit Frankrijk en is inmiddels zo ingeburgerd als de krentenbol. Maar er is iets vreemds aan de h ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Het hele jaar door zijn de viskramen ermee versierd: de posters die ons vertellen dat de Hollandse Nieuwe weer is aangeland: de typisch Nederlandse, gezouten haring die ieder jaar weer nog vetter en lekkerder is. Maar wanneer i ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De ene kip legt bruine eieren, de andere witte. Qua smaak is er eigenlijk geen verschil, maar toch eten Nederlanders liever bruine dan witte. En er is nog iets geks. Witte eieren kosten in de supermarkt stukken minder dan bruin ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Het is het allerduurste wat je kan vinden in de supermarkt: saffraan. Wat maakt deze specerij zo peperduur? En zijn alle rode sprietjes wel echt wat ze zeggen te zijn? De Keuringsdienst volgt het spoor van de saffraan en vindt ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De Keuringsdienst wil weten wat zeevruchten zijn en stuit op iets geks. Want wie een zak fruits de mer koopt vindt vaak alle zeven wereldzeeën terug in één verpakking. Maar één zee ontbreekt, nooit vind je er een vrucht ui ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Sinds een paar jaar verkoopt Albert Heijn groenten en fruit die vroeger nooit in het schap zouden belanden: buitenbeentjes. Appels, peren en wortels die net niet mooi genoeg zijn om in de hoogst haalbare klasse verkocht te word ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Kaas in een krokant jasje uit de frituur: de kaassoufflé. Al jaren een klassieker in de snackbar. Wie heeft er niet een keer zijn tong of gehemelte verbrand door de gesmolten kaas bij de eerste hap. Maar wat voor kaas zit er v ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Steeds vaker verschijnen er opmerkelijke ingrediënten op het etiket van vleesproducten, zoals bamboevezel, granaatappelextract en snijbietconcentraat. Maar wat doen die in je rundergehakt, schnitzel of slavink? Het blijkt dat ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Wie pasta eet strooit vaak geraspte kaas over zijn maaltijd. Liefst uit Italië, specifiek uit Parma als het even kan. Maar er zijn ook Nederlandse kazen die zeggen naar Italië te smaken of zichzelf een heus Italiaans imago aa ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Het ene stuk rundvlees is het andere niet. Verpakkingen reppen tegenwoordig over het voer dat de koe at. Het veevoer zou de smaak bepalen. Zo zijn er biefstukken uit Ierland met een bijzondere smaak door een dieet van gras. Maa ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De Keuringsdienst kocht een zak frieten. Speciale friet. Niet om te bakken in het vet, maar in de hete lucht. Ofwel airfryer friet. Maar hoe frituur je met lucht? En waarom heb je daar dan speciale frietjes voor nodig? De Keuri ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Voor namaak betaal je doorgaans minder dan voor het origineel. Alleen, wanneer je vlees namaakt gebeurt er iets geks. Bijna altijd is het imitatievlees duurder dan het echte werk. Zo ook bij de rookworst. Je hebt al een gerookt ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Je hebt gewoon vlees, en tegenwoordig ook 'culinair vlees'. Staat op het pakje. Zelfde stuk van het varken, maar de een heet culinair en de andere niet. Drie keer raden welke duurder is... En dan blijkt er iets geks, in het cul ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Wie een pizza koopt in de supermarkt loopt het risico dat er iemand met zijn tengels aan heeft gezeten. Steeds meer pizza's zijn namelijk handgevormd. Naar Napolitaanse traditie. Maar wie zit er dan aan dat pizzadeeg? En wat ku ...