Keuringsdienst van Waarde Gemist?

In dit programma staat centraal wat fabrikanten ons als consumenten vertellen. Klopt het wat ze claimen en wat ze ons in reclames verkopen? Verslaggevers Teun van de Keuken, Sofie van den Enk, Daan Nieber, Ersin Kiris, Marijn Frank en Maarten Remmers nemen de telefoon ter hand en bellen er actief op los. Ze stellen simpele vragen en krijgen de meest verbazingwekkende antwoorden op food, non-food en nieuwsgerelateerde kwesties. Prikkelend, onderzoekend en vasthoudend. Keuringsdienst van Waarde: simpele vragen,verbazingwekkende antwoorden.

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Met het concept vlees was de Keuringsdienst wel bekend. Met het concept vleesconcept dan weer niet. Wat het is, wil de Keuringsdienst weten. 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De sperzieboon. Een doordeweeks boontje en het toonbeeld van de oer-Hollandse keuken. Voor bij chiquere gelegenheden grijpen we naar de haricot vert. Maar wat is nu precies het verschil tussen de twee groene boontjes? De Keurin ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Er gaat een vreemd verhaal rond over zwangere paarden. In het bloed van de paarden zou iets zitten waar andere dieren vruchtbaarder van worden. Een onwaarschijnlijk, bloederig gerucht. Of toch niet? De Keuringsdienst volgt het ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Van luiers tot chocolademelk, sapjes tot vleesvervangers, een compleet bos van producten met één ding gemeen. Er zit E460 in. Of ook wel: cellulose. Boom zou het zijn. Maar is het schors, zaagsel of spaanplaat? En nog belangr ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Ons kikkerlandje kent ze in overvloed: kikkers. Langs de slootkant, maar ook op ons bord zijn ze veel gezien. Bij de afhaalchinees of in de Franse bistro. Maar waar komen de geserveerde billen vandaan? De Keuringsdienst neemt e ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Water, gerst en hop: een pilsje. Simpel zat, zou je zeggen. Maar niets blijkt minder waar. Terwijl de ingrediënten dik verschillen, is er geen fles, blik of fust waar niet op gedrukt staat dat het volgens 'traditioneel recept' ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Vissaus: saus, niet per se voor op de vis, wel ervan gemaakt. Hoe, is alleen de vraag. Van licht- tot donkerbruin: vele flesjes zijn er te vinden in het wokschap. Allemaal gevuld met kraakhelder vocht, waarbij van vis elk spoor ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Het wordt gratis weggegeven door de schepping: haar. Maar steeds meer mensen vinden dat niet genoeg. En dus gaan ze met bosjes over de toonbank: haarextensions. In alle soorten en maten. 'Echt haar' staat er op de verpakking. M ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Tarwe, water, gist en zout: brood is al duizenden jaren een doodsimpel recept. Maar nu zijn ze met dat brood gaan spelen. Ze voegen dingen toe, die broodnodig zouden zijn. Veldbonenmeel bijvoorbeeld. Maar waarom? Zelfs de bakke ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Bijzonder gek is het: al jaren zou het hommeles zijn met de hommels, bijtjes en bloemetjes. De bestuivende beestjes worden bedreigd. Een tragedie voor alles wat groeit en bloeit. Maar hoe kan het dan, dat daar bij de groenteboe ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Het zit in de aard van de aardappel: dat je er vele kanten mee op kan. Van bakken tot prakken, poffen tot koken. Te complex, vonden de supers en nu zetten ze groot op de zak welke knol je moet kopen voor welk kunstje. Maar wat ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Worst, ham, salami of spek: voordat varkensvlees vlees werd, ging het door het leven als een dier. En ook dieren kunnen ziek worden. Bij het grootste slachthuis van ons land, dat vooral varkens uit grote stallen verwerkt, blijk ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Plastic troep: de wereldzeeën zouden ervan stikken. Gelukkig hebben ze daar iets op bedacht: oceaanplastic. Nieuwe spullen van oud plastic, zo uit de zee gevist. Van sportkleren tot speelgoed, mokken tot muizen. We worden over ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Ieder beestje heeft een naam, maar ééntje krijgt die pas zodra die dood is: sliptong. Zwemt hij in de zee, dan is het kleine tong. Liggen ze met drie tegelijk op je bord, dan zetten ze er slip voor. Maar niemand die weet waar ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Hij heeft Nederland in zijn greep: de octopus. Vroeger alleen bij de visboer, nu zelfs in de supers te koop. Pulpo staat erop: voorgekookte tentakels, inclusief zuignappen. Maar wat is er met de rest van het beest gebeurd? De K ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Keurige bosjes bloemen moeten het veld ruimen: woonbladen schrijven wilde, weelderige bossen voor. Veldboeketten. Odes aan de natuur, vol bonte bloemen uit het seizoen, zo op je keukentafel. Een vaasje vol, vers van het veld. M ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Glamour heb je, of heb je niet. Glitter kan je kopen. Schitterende winkelschappen tellen duizenden soorten. Van lipstick tot knutsellijm. Stiften tot schmink. Goed voor al uw feesten en partijen. Maar wat is het? De Keuringsdie ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Boter, kaas en melk: Nederland is er wereldkampioen in. Ieder jaar goed voor miljarden liters zuivel, waarvoor ieder jaar miljoenen kalveren op aarde worden gezet. Sommigen schoppen het zelf tot melkkoe, maar velen eindigen als ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Boter, kaas en melk: Nederland is er wereldkampioen in. Ieder jaar goed voor miljarden liters zuivel, waarvoor ieder jaar miljoenen kalveren op aarde worden gezet. Sommigen schoppen het zelf tot melkkoe, maar velen eindigen als ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Ook kaas koos voor gemak: met plastic pakjes kaasplakjes. Voorgesneden kaas, waar geen schaaf aan te pas hoeft te komen, direct voor op de boterham. Maar hoe kan het: al die plakken precies even groot en lang? De Keuringsdienst ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Piripiri, het zit op de kip en in de filet. Er zijn kruiden en er zijn sauzen. Praktisch elk product is in een piripiri-editie te koop, maar niemand die eigenlijk weet wat het is of voor moet stellen. Laat staan waarom piripiri ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Koe, varken, schaap: op ons bord weten we doorgaans welk dier er ligt. Maar kruip in zijn huid, of ga erop zitten, en je moet gissen naar de soort. Jassen en tassen. Schoenen en stoelen. Portemonnees en pantoffels. Echt leder, ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De Keuringsdienst deed eens groot inkopen op het internet en kwam iets merkwaardigs tegen. Diepgevroren kipfilet, speciaal voor de horeca, die maar voor 70% uit kip zou bestaan. De rest is water. Waarom? En hoe ze het doen, wil ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Het klinkt als vakantie en ligt tussen de vleeswaren: Iberico. Exclusieve Spaanse ham van exceptionele varkens met een excentrieke smaak. Maar kleine letters zeggen iets geks: Iberico zou maar voor vijftig procent Iberico zijn. ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Het is een waarheid als een koe, zonder kalf geen melk. Melk die de boer wil kunnen verkopen. Daarom scheidt hij doorgaans snel na de geboorte moederkoe en kalf. Zo kan de melk richting de fabriek en wordt die niet opgedronken ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Soepen, sauzen en stoofschotels: ze verdienen pas een krans zodra er laurier in gaat. Warm en houtig, zo omschrijven chefs de smaak. Maar het mag wat kosten. Soms zelfs wel achthonderd euro de kilo. Hele laurierplanten koop je ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Vraag in viswinkel of restaurant naar noordzeekrab en je krijgt vaak enkel een paar poten. Onschadelijk gemaakte scharen, ooit onderdeel van een kwieke krab. Het zou het makkelijkst te eten stukje van het schaaldier zijn. Maar ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Ooit was wijn een doodsimpel druivendrankje. Toen ging men er ingewikkeld mee doen. En nu is er weer wat nieuws: wijn als de doodsimpele drank van ooit. Natuurwijn staat er op kekke etiketten. Stoere sommeliers zweren erbij. Bi ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Zelfs fletse vleeswaren ontkomen niet aan de modegril. Plots zijn vele voorverpakte plakjes kip, ham en spek in hippe bruine jasjes gestoken. Vers van de grill, staat er op de een. Andere verpakkingen reppen over ovengebakken o ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Van alle schelpdieren die we eten wordt er geen een zo gekoesterd als de oester. Standaard tegen meerprijs op het menu. Goed voor goede sier. Of die nou Zeeuwse creuse heet of Zeeuwse platte, Fines de Claire of Gillardeau: met ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Zodra het weer donker, koud en kil is, wordt hij steevast van stal gehaald: rookworst. Het vleesgeworden 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Doodsimpel en oer-Hollands. Maar nu begint ook de rookworst ingewikkeld te do ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De panda lust er wel pap van en de mens spint er sinds kort garen mee: bamboe. Of het nou een romper betreft of een onderbroek, mode van bamboe zou buitengewoon bijzonder zijn. Boterzacht, beschermend en bovenal reuze duurzaam. ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Haal het zonnetje in huis met zongedroogde tomaatjes. Van salades tot tapenades, pizza's tot pasta's: elke schotel is er zomers mee te maken. Goed ook voor die Italiaanse touch. Maar hoe doen ze dat eigenlijk, honderden miljoen ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De mens maakt er maar een smeerboel van. En dus schrobben en boenen we ons elke dag weer suf. Van kleine wasjes tot grote wasjes, de vaat- tot de toiletpot. En het schitterende is: dat het nu allemaal met een stralend schoon ge ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Ooit zwommen ze enkel en alleen in zee: grote garnalen. Nu worden ze voor consumptie gekweekt in oorden hier ver vandaan. En over die kweek hoorde de Keuringsdienst een vreemd verhaal. Bij de moeder garnaal zou een oog worden a ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Vroeger lagen supermarkten amper wakker over de staat van de wereld. Het milieu deerde ze nauwelijks. De boer kon de pot op. Om over dierenleed nog maar te zwijgen. Maar gelukkig ligt die ellende eindelijk achter ons. 's Lands ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Haal de tropen in huis, trek iets met kokos los. Lang vooral bekend van de curry, nu een feest voor de veganist. Want met een kokosnoot kan je alle kanten op. Van yoghurt tot boter. Shampoo tot broodbeleg. Allemaal zonder diere ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Eindelijk mochten we weer op vakantie, maar de Keuringsdienst bleef bijna thuis. Want een verre plezierreis mag dan misschien wel leuk zijn, het zou de wereld weinig goeds doen. De aarde wordt te heet, het milieu zwaar belast e ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Kook je Thais, dan pak je een pak pandan uit het schap. Bijzonder geurige rijst uit Zuid-Oost Azië. Prijziger dan gewone witte rijst, omdat pandan naar pandanplanten smaken zou. Toch rijst de vraag wat pandanrijst nou eigenlij ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Er is geen Franse kaas waar de Hollander zoveel van gegeten heeft als brie. De vaste gast op borrel- en kaasplank heeft zelfs een vaste plek in ons basispakket broodbeleg gekregen. Maar de Keuringsdienst viel iets op: de ene br ...