Keuringsdienst van Waarde Gemist?

In dit programma staat centraal wat fabrikanten ons als consumenten vertellen. Klopt het wat ze claimen en wat ze ons in reclames verkopen? Verslaggevers Teun van de Keuken, Sofie van den Enk, Daan Nieber, Ersin Kiris, Marijn Frank en Maarten Remmers nemen de telefoon ter hand en bellen er actief op los. Ze stellen simpele vragen en krijgen de meest verbazingwekkende antwoorden op food, non-food en nieuwsgerelateerde kwesties. Prikkelend, onderzoekend en vasthoudend. Keuringsdienst van Waarde: simpele vragen,verbazingwekkende antwoorden.

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Weinig uit de zee is zo prijzig als de Hollandse garnaal. 60 euro per kilo is heel gewoon. Toch gek, want garnalen van verder weg kosten vaak een fractie. Hoe zit dat? Weinig uit de zee is zo... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Bekend van de lokale Chinees: het gelukskoekje. Breek hem open en je vindt een papiertje met een diepzinnige tekst. De Keuringsdienst wil graag weten waar deze koekjes vandaan komen. Bekend van de... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Een beetje koffiedrinker kiest tegenwoordig voor koffiebonen met een specifieke herkomst. Of zoals dat heet: single origin. Koffie uit een bepaald land, streek of dorp. Een beetje koffiedrinker... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Wie gin wil drinken heeft wat te kiezen tegenwoordig. Zowat iedere week verschijnt er een nieuw gin-merk in het schap. Maar wat is het verschil tussen die talloze merken? Wie gin wil drinken heeft... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Hoe gaat een vis dood? Simpele vraag. Toch heeft zelfs de visboer vaak geen idee. Hoe komt een haring, een zalm of een kabeljauw precies aan zijn einde? Hoe gaat een vis dood? Simpele vraag. Toch... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Je kunt room kloppen tot slagroom en kunt er mee koken, als je een wat romiger smaak wilt. Vroeger deden we dat met dezelfde room maar daar hebben fabrikanten wat op gevonden. Je kunt room kloppen... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De paasdagen komen er aan en plots duiken ze dan weer overal op. Kwarteleitjes. Maar waren komen die schattige, gevlekte eitjes ineens vandaan? Er blijkt iets vreemds aan de hand te zijn. De... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Sommige speciale kazen krijgen een zegel van de EU. De Beschermde Oorsprongsbenaming. Die dient ervoor kaas uit een bepaalde streek en bijbehorende traditionele productiewijze te beschermen.... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Het is dé manier om klanten je winkel in te lokken: Van de daken schreeuwen dat je de allergoedkoopste bent. Er is bijna geen supermarkt in Nederland die het niet doet. Het is dé manier om... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Je ziet ze steeds vaker in de supermarkt of slagerij. Witte droge worsten. Maar wat is de witte uitslag op die worsten precies? En waarom hebben andere droge worsten dat niet? Je ziet ze steeds... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Kwark, te vinden in het zuivelschap naast de yoghurt, maar voor velen is het gissen wat het precies is. Ook het etiket geeft niet altijd duidelijkheid. Kwark, te vinden in het zuivelschap naast de... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Een visser treft vaak meer vissoorten in zijn net dan waar die op vist. Bijvangst. Wat gebeurt er met al die ongewenste vissen? De Keuringsdienst op zoek naar vis die niemand hebben wil. Een... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Zwart, groen, paars of bruin. Olijven vind je in veel verschillende kleuren. Maar wat maakt dat een olijf pikzwart of donkergroen gaat zien? De Keuringsdienst ontdekt hoe olijven aan hun kleur... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Verslaggever Daan Nieber neemt blikjes mee naar een visverkoper op de Dappermarkt, die zowel verse ansjovis als sardine verkoopt. Verslaggever Daan Nieber neemt blikjes mee naar een visverkoper op... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Het zit zo massaal in ons eten, dat we er genoeg van hebben. Suiker moet eruit. Het is niet van harte, maar de voedingsindustrie belooft om miljoen suikerklontjes uit ons eten te halen. Het zit zo... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Niets snackt lekkerder weg dan de frikandel. Het schijnt dat we er 400 miljoen per jaar van eten. Maar waar en wanneer werd deze frituurfavoriet ooit bedacht? Niets snackt lekkerder weg dan de... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Als je in Nederland een biertje bestelt, krijg je een pilsje. Pils is hét standaardbier. Het is zelfs zo gewoon geworden, dat we al het andere bier speciaal zijn gaan noemen. Als je in Nederland een biertje bestelt, krijg je e ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Waarom smeert een zuivelland als Nederland veel meer margarine dan boter? Over de geschiedenis van ons eten is maar bar weinig dat we weten. De Keuringsdienst van Waarde keert opnieuw terug naar de basis, met een vierluik over ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Een kijker heeft een vraag voor de Keuringsdienst. Amstel heeft nieuw pils op de markt gebracht; ongefilterd, rechtstreeks uit het vat, bier zoals voorheen alleen de brouwer het kon proeven. Een kijker heeft een vraag voor de K ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De Keuringsdienst doet weer een vreemde ontdekking in haar boodschappenmandje. Witte rijst die meer vezels bevat dan zilvervliesrijst. De Keuringsdienst doet weer een vreemde ontdekking in haar boodschappenmandje. Witte rijst d ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Marijn spreekt af met trouwe kijker Stefan in een all you can eat restaurant. Stefan heeft namelijk iets vreemds gezien. In steeds meer all you can eat restaurants kun je exotisch vlees eten. Marijn spreekt af met trouwe kijker ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Wil je een goede wijn dan koop je een wijn met een krans. Maar in het supermarktschap lijkt bijna elke wijn een prijswinnaar te zijn. Het stikt er van de bronzen, gouden en zilveren medailles. Wil je een goede wijn dan koop je ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Op verschillende merken kaas prijkt de term 'natuurgerijpt'. Maar wat betekent dat? Is er dan ook zoiets als onnatuurlijk gerijpt? Op verschillende merken kaas prijkt de term 'natuurgerijpt'. Maar wat betekent dat? Is er dan oo ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Een kijkersvraag: Er zijn verschillende potjes fairtrade hazelnootpasta, maar de hazelnoten in de pasta zijn niet fairtrade. Hoe zit dat? In deze uitzending van Keuringsdienst van Waarde een kijkersvraag: Er zijn verschillende ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Bijna alle supermarkten hebben tegenwoordig een nieuwe kip, van een langzamer groeiend ras met meer ruimte en afleidingsmateriaal. Bijna alle supermarkten hebben tegenwoordig een nieuwe kip, van een langzamer groeiend ras met m ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Om kaas te maken heb je stremsel nodig, maar wat is dat eigenlijk? En wat is vegetarische stremsel? De Keuringsdienst trekt eropuit. Om kaas te maken heb je stremsel nodig, maar wat is dat eigenlijk? En wat is vegetarische stre ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De zomer is aardbeienseizoen. Maar de Keuringsdienst van Waarde vindt de aardbeien niet meer zo smaken zoals vroeger. Waar je zoet en zacht verwacht, krijg je zuur en hard voor de kiezen. De zomer is aardbeienseizoen. Maar de K ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De makers doen een vreemde ontdekking: in zowel blikjes ansjovis als blikjes sardine kan dezelfde vis zijn ingeblikt, de Engraulis Ringens. De makers doen een vreemde ontdekking: in zowel blikjes ansjovis als blikjes sardine ka ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De Keuringsdienst van Waarde duikt in de toekomst van ons eten. Hoe gaan we zorgen dat er genoeg voedsel is voor de alsmaar groeiende wereldbevolking? De Keuringsdienst van Waarde duikt in een speciaal vierluik in de toekomst v ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De Keuringsdienst duikt in brood. Niet in witte, maar in bruine boterhammen. Volkoren om precies te zijn. Donker en gezond. Maar wat is volkoren? En wat is bruin dan precies? De Keuringsdienst duikt in brood. Niet in witte, maa ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Populairder dan ooit en we lusten ze rauw. Netjes gesneden plakjes sashimi-tonijn. Op het menu van ieder lokaal sushi-restaurant of wokpaleis. Altijd mooi rood van kleur en daarom vers. Populairder dan ooit en we lusten ze rauw ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Het is vet en zit aan een varken. Bacon, ontbijtspek of pancetta. Het ene kost een schijntje, het ander is weer schreeuwend duur. Maar wat is het verschil? Het is vet en zit aan een varken. Bacon, ontbijtspek of pancetta. Het e ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Bekend van de Chinees of thuis op de boterham met pindakaas. Sambal oelek. Van oorsprong Indonesisch. Bekend van de Chinees of thuis op de boterham met pindakaas. Sambal oelek. Van oorsprong Indonesisch. Maar wat is toch die he ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Wie kent de smaak niet van de groene zakken chips. Bolognese. Maar je hebt natuurlijk ook pasta Bolognese. Wat hebben zij eigenlijk met elkaar te maken? Wie kent de smaak niet van de groene zakken chips. Bolognese. Maar je hebt ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De Keuringsdienst duikt in brood. Niet in witte, maar in bruine boterhammen. Volkoren om precies te zijn. Maar wat is volkoren? De Keuringsdienst duikt in brood. Niet in witte, maar in bruine boterhammen. Volkoren om precies te ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

De Keuringsdienst onderzoekt kaarsen met een luchtje. Waar zijn die kaarsen eigenlijk van gemaakt? De Keuringsdienst onderzoekt kaarsen met een luchtje. Een kijker kocht 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Als je spieren wilt kweken moet je aan de eiwit-shakes. Maar wat zit er precies in die grote mysterieuze potten? De Keuringsdienst kreeg een vraag van een aantal kampioen rugbyspelers. Het voltallige team snoept na de training ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Je ziet steeds vaker rundvlees dat zo bijzonder schijnt te zijn, dat het een eigen naam verdient: Angus. Zelfs McDonalds is er een burger van gaan bakken. Je ziet steeds vaker rundvlees dat zo bijzonder schijnt te zijn, dat het ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Mannen in witte jassen zeggen het. Uw haar is kapot en moet nodig gerepareerd. Mannen in witte jassen zeggen het. Uw haar is kapot en moet nodig gerepareerd. Gelukkig is daar keratine-shampoo. Kera-wat? Een intensief reparerend ... 

Nederland 3

Keuringsdienst van Waarde

Populairder dan ooit en we lusten ze rauw. Netjes gesneden plakjes sashimi-tonijn. Op het menu van ieder lokaal sushi-restaurant of wokpaleis. Altijd mooi rood van kleur en daarom vers. Populairder dan ooit en we lusten ze rauw ...