We gaan de geschiedenis in van een bijzonder huis in Haarlem: eind 18e eeuw laat Keetje Hodshon een immens groot woonhuis voor zichzelf bouwen. Zij was destijds 25 jaar oud en schatrijk. Aan de rand van rivier het Spaarne wilde ze pronken en verrees een enorm pand met meer dan veertig vertrekken. Opmerkelijk voor een jonge, vrijgezelle vrouw. Het interieur wordt gekenmerkt door fraai stuc- en schilderwerk en subliem houtsnijwerk. Uniek dat deze vrijwel ongeschonden bewaard zijn gebleven. Architectuurhistoricus Valentijn Carbo laat het allemaal zien. * Chef-kok Sharon de Miranda maakt een spaghetti frutti di mare, oftewel met vis, wat garnalen én een witte wijn-roomsaus. Met kleine slimme smaakbommetjes als dille, citroengras en limoenblad smaakt dit natuurlijk overheerlijk. * Aan de buitenkant van het dorp Oostkapelle in Zeeland, vlakbij de zee, hebben Thea en Dirk een kleurrijke, ecologische cottagetuin. De tuin ligt achter hun huis, een voormalig boerderijtje. Het oogt heel natuurlijk met terrassen vol bloemen, kronkelpaadjes en brede borders. Het is een tuin waar je in rond kunt dwalen. In het voorjaar bloeien er honderden tulpen en narcissen in allerlei kleuren: van wit naar zachtgeel tot donkerpaars. Van kievitsbloemen tot fluitekruid, alles heeft een functie. * Culinair expert Alain Caron is in Zeeland waar hij met ketchupmaker Patrick Keizer niet verkoopbare tomaten ophaalt bij tomatenkweker Denny Snel in Terneuzen. Met de afgekeurde tomaten gaat Alain naar de ketchupmakerij van Patrick in het kleine plaatsje Graauw. Hier ziet Alain hoe de ketchup gemaakt wordt en hoe deze smaakt. En hoe Alain de ketchup goed in zijn waarde kan laten, is om er een passend gerecht bij te maken.

Bron: KRO-NCRV

Meer Afleveringen van BinnensteBuiten

Nederland 2

BinnensteBuiten

Chef-kok Leon Mazairac ontmoet in het Brabantse Oirschot de bijzondere dierenarts Kees Scheepens. Hij werkt jaren als dierenarts in de varkensindustrie, ook tijdens de varkenspest in 1997-1998. Als het doden van pasgeboren bigg ... 

Nederland 2

BinnensteBuiten

Sharon gebruikt vandaag helemaal geen dierlijke producten in haar gerecht, ze maakt een vegan maaltijd: zelfgemaakte seitan met bulgur en balsamico-sperziebonen. * In Loosdrecht ligt Kasteel Sypesteyn. Gebouwd aan het begin van ... 

Nederland 2

BinnensteBuiten

Tiny de Vries is kunstschilder. Ze woont met haar man Roland en haar twee kinderen afwisselend in Utrecht én in Berlijn, want Roland komt oorspronkelijk uit Duitsland. In Utrecht wonen ze in een huis uit 1907 met art deco en j ... 

Nederland 2

BinnensteBuiten

Naast de spookachtige slotruïne van Egmond aan den Hoef staat een eeuwenoude hofstede. Deze boerderij werd ooit opgekocht door rijke Amsterdammers en kreeg daardoor een luxe uitstraling. Vandaag de dag huren Bas en Lisa dit ka ... 

Nederland 2

BinnensteBuiten

In Nijmegen duikt chef-kok Leon Mazairac het verleden in. Samen met culinair historica Manon Henzen ontdekt hij wat er zich in de Nederlandse keukens afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Schrijnend dieptepunt was natuurlij ... 

Nederland 2

BinnensteBuiten

Op een prachtige bosrijke locatie in Tilburg staat het pas gebouwde duurzame huis van Nathalie en Joris. Toen een mooie kavel vrijkwam, konden zij eindelijk hun langgekoesterde droom ooit een eigen huis te bouwen laten uitkomen ... 

Nederland 2

BinnensteBuiten

Culinair schrijver Nadia Zerouali is in haar geboorteplaats Winterswijk. Zij heeft in het Museum Villa Mondriaan een ontmoeting met chef-kok Pierre Wind. Hij deed onderzoek naar 'de Smaak van Mondriaan' en kan vertellen in hoev ... 

Nederland 2

BinnensteBuiten

Camilla Dreef is voor het eerst als vogelaar op Terschelling! Want haar laatste bezoek is in haar kindertijd geweest... Bij Terschelling denk je vaak niet meteen aan boerenweilanden, alhoewel hier ruim duizend hectare boerenlan ...