Koosjere hamvraag

De Joodse tradtitie bestaat al ruim 2000 jaar en gaat grotendeels door de maag. Hier zijn talrijke Joodse spijswetten aan verbonden zodat dit proces koosjer is. Sommige wetten hebben anno 2012 nog steeds niet aan kracht en zeggenschap ingeboet, maar een gedeelte van de koosjere praktijk lijkt hopeloos ouderwets. Wat komen wij allemaal te weten van ons eigen voedsel door er met een koosjere bril naar te kijken? En welke facetten van de Joodse eettraditie moeten op de schop? Jigal Krant neemt de kijker mee op ontdekkingstocht door de Joodse keuken. Hoe zinnig zijn de gastronomische beperkingen nog die koosjere Joden zichzelf opleggen? En wat begrijpen ze zelf eigenlijk nog van de wirwar aan regeltjes en gebruiken? Gewapend met zijn gezonde dosis sceptis en spitsvondigheid confronteert Jigal rabbijnen, voedselproducenten en consumenten met de zin en de onzin van koosjer eten!

De Joodse tradtitie bestaat al ruim 2000 jaar en gaat grotendeels door de maag. Hier zijn talrijke Joodse spijswetten aan verbonden zodat dit proces koosjer is. Sommige wetten hebben anno 2012 nog steeds niet aan kracht en zeggenschap ingeboet, maar een gedeelte van de koosjere praktijk lijkt hopeloos ouderwets. Wat komen wij allemaal te weten van ons eigen voedsel door er met een koosjere bril naar te kijken? En welke facetten van de Joodse eettraditie moeten op de schop? Jigal Krant neemt de kijker mee op ontdekkingstocht door de Joodse keuken. Hoe zinnig zijn de gastronomische beperkingen nog die koosjere Joden zichzelf opleggen? En wat begrijpen ze zelf eigenlijk nog van de wirwar aan regeltjes en gebruiken? Gewapend met zijn gezonde dosis sceptis en spitsvondigheid confronteert Jigal rabbijnen, voedselproducenten en consumenten met de zin en de onzin van koosjer eten! Veel joden, of ze nou vroom of vrij zijn, hebben geen idee hoe varkensvlees smaakt. In de volksmond is ham zo ongeveer het ergste waaraan je je als jood kan bezondigen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Als programmamaker Jigal Krant op vakantie in Italië of Spanje al die prachtige Parma- of Serranohammen ziet hangen, loopt bij hem het water in de mond. Is er geen manier om er achter te komen hoe ham smaakt, zónder te breken met de koosjere traditie? Op zoek naar het antwoord verzeilt hij in de immense smaakstoffenindustrie, waar ham wordt gemaakt zonder dat er ooit een varken voor is geslacht. Hoe goed zijn de vegetarische hamproducten die zo worden gemaakt en wat vindt de rabbijn daar eigenlijk van? Dat is de euhh… de koosjere hamvraag.

Bron: Joodse Omroep

Meer Afleveringen van Koosjere hamvraag

Nederland 2

Koosjere hamvraag

Een citroen voor 85 euro. Een prijzige zoete wijn die ondrinkbaar is, maar desondanks niet is aan te slepen. Opnieuw duikt programmamaker Jigal Krant in zijn televisieserie de Koosjere Hamvraag in de wondere wereld van de joods ... 

Nederland 2

Koosjere hamvraag

Een soort Consumentenbond met een koosjere tik. 

Nederland 2

Koosjere hamvraag

Een soort Consumentenbond met een koosjere tik. Jigal Krant duikt de wondere wereld van de joodse traditie in. 

Nederland 2

Koosjere hamvraag

De Koosjere Hamvraag is een soort Consumentenbond met een koosjere tik. 

Nederland 2

Koosjere hamvraag

De Joodse tradtitie bestaat al ruim 2000 jaar en gaat grotendeels door de maag. Hier zijn talrijke Joodse spijswetten aan verbonden zodat dit proces koosjer is. 

Nederland 2

Koosjere hamvraag

De Joodse tradtitie bestaat al ruim 2000 jaar en gaat grotendeels door de maag. Hier zijn talrijke Joodse spijswetten aan verbonden zodat dit proces koosjer is. 

Nederland 2

Koosjere hamvraag

De Joodse tradtitie bestaat al ruim 2000 jaar en gaat grotendeels door de maag. Hier zijn talrijke Joodse spijswetten aan verbonden zodat dit proces koosjer is. 

Nederland 2

Koosjere hamvraag

De Joodse tradtitie bestaat al ruim 2000 jaar en gaat grotendeels door de maag. Hier zijn talrijke Joodse spijswetten aan verbonden zodat dit proces koosjer is.