Food CIA Gemist?

Jimmy Doherty, Kate Quilton en Matt Tebbutt reizen de hele wereld over op zoek naar de bijzondere, intrigerende en verrassende geheimen achter ons eten.

Nederland 1

Food CIA

Jimmy onderzoekt de rampzalige gevolgen van een gebrek aan vitamine D. Hij heeft afgesproken met een heel moedige jongen die lijdt aan de Engelse ziekte en hij zoekt uit waar de vitamine D vandaan komt die aan veel supermarktpr ... 

Nederland 1

Food CIA

Jimmy is in Thailand voor een antwoord op de vraag of de smaakversterker ve-tsin echt zo slecht is als de dreigende krantenkoppen doen vermoeden. Hij gaat naar een enorme fabriek waar een kwart van alle ve-tsin op aarde wordt g ... 

Nederland 1

Food CIA

Jimmy Doherty vraagt zich af hoe knettersnoep zo kan knetteren in je mond. Hij poetst zijn scheikundekennis op om te testen of die knetterkracht groot genoeg is om een raket te lanceren. Kate Quilton onderzoekt in Ierland of me ... 

Nederland 1

Food CIA

Ditmaal wil Jimmy Doherty weten hoe je haring moet roken, en waarom die Britse 'kipper' niet meer zo populair is bij het ontbijt. En als hij ziet dat Nederlanders hun haring het liefst rauw eten, vraagt hij zich af of de Britte ... 

Nederland 1

Food CIA

Het team onderzoekt hoe deze culinaire supermacht zijn 1,4 miljard mensen voedt en welke gevolgen dat heeft voor wat wij op ons bord krijgen. Op hun reis door dit enorme en fascinerende land spreken Jimmy Doherty en Matt Tebbut ... 

Nederland 1

Food CIA

O.a.: In deze extra lange aflevering onderzoekt het Food CIA-team waarom de prijzen van sommige supermarktartikelen de laatste jaren astronomisch zijn gestegen. Ook doen ze uit de doeken hoe nieuwe technologie kan helpen onze k ... 

Nederland 1

Food CIA

Jimmy Doherty onderzoekt wat er klopt van de wijdverbreide gedachte dat koffie helpt om nuchter te worden. Dat doet hij in een uniek laboratorium waar je je in de kroeg kunt wanen. Ook kijkt hij naar interessant nieuw onderzoek ... 

Nederland 1

Food CIA

Jimmy Doherty buigt zich over de nieuwe Britse suikerbelasting en ziet dat die veel fabrikanten ertoe brengt de hoeveelheid suiker in hun frisdrank te verlagen. Maar wat stoppen ze er dan in om te zorgen dat de smaak niet veran ... 

Nederland 1

Food CIA

Jimmy Doherty verwondert zich over de instructies voor gelatinepoeder, waarin je wordt afgeraden gelatine te maken met papaja. In Zuid-Afrika ontdekt hij waarom deze exotische vrucht zich slecht tot drilpudding laat verwerken. ... 

Nederland 1

Food CIA

Matt Tebbutt vraagt zich af waarom je in oesters nooit een parel vindt en vliegt naar China, dat jaarlijks miljoenen parels produceert. Daar leert hij hoe de Chinezen de kans vergroten om een parel te vinden, en helpt hij parel ... 

Nederland 1

Food CIA

Jimmy Doherty vraagt zich af wat een London Dry Gin nou precies tot een London Dry Gin maakt. En hij hoort dat de Britse jeneverbes wordt bedreigd door een schimmel die het einde kan betekenen van de herwonnen populariteit van ... 

Nederland 1

Food CIA

Jimmy Doherty ontdekt de waarheid over crashdiëten, vertelt wat er echt voor nodig is om langer een vol gevoel te houden en kijkt of we voor het geheim van een slanke lijn misschien bij astronauten moeten zijn. Kate Quilton ve ... 

Nederland 1

Food CIA

Het team onderzoekt hoe de culinaire supermacht China zijn 1,4 miljard mensen voedt, en welke gevolgen dat heeft voor wat wij op ons bord krijgen. Op hun reis door dit enorme en fascinerende land spreken Jimmy Doherty en Matt T ... 

Nederland 1

Food CIA

Het team onderzoekt waarom de prijzen van sommige supermarktartikelen de laatste jaren astronomisch zijn gestegen. Ook doen ze uit de doeken hoe nieuwe technologie kan helpen onze koopkracht op peil te houden. Van waanzinnige r ... 

Nederland 1

Food CIA

Jimmy Doherty, Kate Quilton en Matt Tebbutt reizen continu de wereld af om de bijzondere, intrigerende en verrassende geheimen van ons voedsel te ontrafelen. Kate buigt zich ditmaal over gekleurde chips. Ze gaat naar Chili om u ... 

Nederland 1

Food CIA

Jimmy onderzoekt in Kenia waarom de ene thee veel duurder is dan de andere. Op een van de grootste theeplantages in het land ontdekt hij dat er thee bestaat in allerlei smaken en kwaliteiten, en dat er subtiele verschillen tuss ... 

Nederland 1

Food CIA

Food CIA vliegt de wereld rond op zoek naar de beste tips en trucs om met een goed gevoel aan je zomervakantie te beginnen. Jimmy Doherty ontdekt de waarheid over crashdiëten, vertelt wat er echt voor nodig is om langer een vo ... 

Nederland 1

Food CIA

Ditmaal wagen Jimmy en Matt zich aan een onderzoek naar chilipepers, waaronder een paar van de scherpste ter wereld. Jimmy gaat in Zuid-Afrika op zoek naar zoetpikante pepers en stuit op een curieus geval van kwekersrecht: dat ... 

Nederland 1

Food CIA

Jimmy Doherty vraagt zich af wat dat witte spul toch is dat zich soms op chocola vormt. Hij schakelt de hulp in van het grootste röntgenapparaat ter wereld, dat een omtrek van 2,3 kilometer heeft. Kate Quilton vraagt zich in B ... 

Nederland 1

Food CIA

Jimmy Doherty onderzoekt in Italië hoe het kan dat koffiecapsules te koop zijn in tig verschillende smaken, terwijl de fabrikanten hooguit twee soorten koffiebonen gebruiken. Matt Tebbutt kijkt in Nederland hoe geschrapte wort ... 

Nederland 1

Food CIA

Jimmy brengt een bezoek aan de grootste bierbrouwerij van Europa, op jacht naar de moeder aller bieren. Op een lagere school in Bristol onderzoekt Kate of kinderen hun groente wel opeten als die een andere vorm krijgt. En Matt ... 

Nederland 1

Food CIA

Jimmy Doherty zoekt uit hoe het Engelse ontbijtgraan shredded wheat wordt gemaakt. Matt Tebbutt hoort tot zijn verbazing dat reuzel, hoewel vaak verguisd, misschien een gezonder bakvet is dan boter. En dr. Helen Lawal leert in ... 

Nederland 1

Food CIA

Kate Quilton laat Matt Tebbutt Engelse crumpets bakken en ontdekt hoe daar van die karakteristieke gaatjes in komen. Jimmy Doherty onderzoekt hoe het kan dat babyvoeding zo lang houdbaar is en komt oog in oog te staan met een m ... 

Nederland 1

Food CIA

Jimmy vliegt naar Amerika om uit te zoeken hoe die grote brokken koek of chocola in Amerikaans ijs zo stevig blijven. Kate vraagt zich af waarom de prijs van olijfolie zo gestegen is en hoort dat de olijfbomen in Zuid-Italië d ... 

Nederland 1

Food CIA

Jimmy hoort in Schotland hoe whisky aan zijn rokerige smaak komt. Matt onderzoekt in Cyprus waarom halloumi niet smelt. En Kate gaat in Frankrijk kijken hoe ze in de grootste suikermaisfabriek ter wereld de maiskorrels zo keuri ... 

Nederland 1

Food CIA

Jimmy Doherty krijgt in Portugal alles te horen over de strijd om te voorkomen dat wijn soms naar kurk smaakt. Matt Tebbutt ontdekt waarom okra zo'n slijmerig goedje wordt als je het kookt. En Kate Quilton verdiept zich in de v ... 

Nederland 1

Food CIA

Jimmy kijkt in Spanje hoeveel sinaasappels er in een fles limonadesiroop zitten, Matt ontdekt in een winters Canada waarom ahornsiroop zo duur is, en Kate kijkt vreemd op als ze hoort waarom er in koekjes zo vaak kleine gaatjes ... 

Nederland 1

Food CIA

Kate buigt zich over Engelands favoriete broodbeleg op gistbasis. Ze wil weten of het klopt wat de makers van Marmite in een reclamespotje beweren: dat ze kunnen voorspellen of je het vreselijk vies of juist verrukkelijk vindt. ... 

Nederland 1

Food CIA

Jimmy wil het fijne weten van de alarmerende berichten over een mysterieuze ziekte die de Schotse zalmenkweek zou bedreigen. Kunnen geavanceerde bewakingstechnieken en een innovatieve natuurlijke oplossing onze zalm nog redden ... 

Nederland 1

Food CIA

Kate loopt in Amerika de alternatieven voor koemelk af. Ze begint met een bezoekje aan de grootste producent van amandelmelk in Californië, waar ze te weten komt hoeveel amandelen er in een liter gaan. Daarna spreekt ze een we ... 

Nederland 1

Food CIA

Hoe maken ze nou kroepoek van garnalen? En hoe maken ze de snack zo knapperig? Jimmy ontdekt in Thailand welk geheim ingrediënt kroepoek zo uniek maakt. Matt neemt een kijkje in de wereld van de kruiden. We kopen steeds meer k ... 

Nederland 1

Food CIA

Jimmy wil weten waar de smaak in zijn Earl Grey thee vandaan komt. In de ingrediëntenlijst staat iets wat bergamot heet, maar wat is dat eigenlijk? Op een reis naar Zuid-Italië wordt alles hem duidelijk. Weer terug in het vad ... 

Nederland 1

Food CIA

Jimmy doet onderzoek naar schokkende berichten dat 'inktvis en chips' door de stijgende temperatuur van het zeewater weleens in de plaats zouden kunnen komen van de Britse 'fish en chips'. Voor een blik in de toekomst gaat hij ... 

Nederland 1

Food CIA

Matt gaat naar Tequila om meer te weten te komen over Mexico's nationale sterke drank. Waar komt het idee van een worm in je tequila vandaan? Matts zoektocht voert hem van velden vol exotische blauwe planten naar een van de gro ... 

Nederland 1

Food CIA

Overal in Groot-Brittannië zie je 'gelato bars' verschijnen, maar wat is gelato eigenlijk? Is het niet gewoon een chique naam voor ijs? Om daar achter te komen, bezoekt Kate de oudste ijssalon van Rome, waar belangrijke versch ... 

Nederland 1

Food CIA

Kate is in Australië op eucalyptusonderzoek. Eucalyptus zit in keelpastilles en kauwgum, maar wat is het precies, waar komt het vandaan en waarom helpt het zo goed om de luchtwegen vrij te maken? Op haar reis komt ze oog in oo ... 

Nederland 1

Food CIA

Kate wil in Australië alles te weten komen over een van de meer exotische vleessoorten die tegenwoordig in de supermarkt ligt: krokodil. Hoe kun je zo'n gevaarlijk dier fokken? Kate gaat naar Darwin, in het noorden van Austral ... 

Nederland 1

Food CIA

Jimmy onderzoekt in Italië waarom Parmezaanse kaas in de supermarkt soms wel twee keer zoveel kost als gewone kaas. Zijn zoektocht begint niet in een kaasmakerij of een wei vol koeien, maar in een zwaarbewaakte bankkluis waar ... 

Nederland 1

Food CIA

Jimmy wil in IJsland meer te weten komen over skyr: een mysterieus yoghurtproduct dat volledig vetvrij zou zijn, maar toch verrassend romig smaakt. Wat is het precies? Om daar achter te komen gaat hij op het strand de strijd aa ... 

Nederland 1

Food CIA

Jimmy gaat in Parijs kijken of het klopt dat er in Europa steeds meer vraag is naar Britse kaas. Hij begint op de grootste voedselmarkt ter wereld, waar hij hoort dat Britse kaas inderdaad veel populairder is dan vroeger. En da ...